Skip to main content

 

Ugyan kísérleti szakban van az első bringaút Európában, azonban alig telt el egy hónap, és már komoly probléma merült fel az üveglapokkal kapcsolatban.

Hollandiában nemrég adták át az első napelemes bicikliútat: sajnos nem bírta sokáig. A csapadék beszivárgott a panel borítása alá, majd a hideg idő beköszöntével megfagyott, és feltörte az egy centiméter vastag üveglapokat.

hirdetés

holland sajtó értesülése szerint egy 1 négyzetméteres szakaszon meglazult a napelemeket védő bevonat, és így fordulhatott elő a hiba. A kerékpárosoknak egyelőre figyelmeztető táblákat tettek ki.

Solaroad által fejlesztett és tesztelt körülbelül 70 méter hosszú útszakaszt kísérleti jelleggel állították fel 3 éves időtartamra, hogy a mostanihoz hasonló problémák kiderüljenek, és orvosolni tudják. A cég hangsúlyozta, a szétrepedt panel a kezdektektől gyenge volt, a többivel nincs gond.

Becslések szerint Hollandia 140 ezer kilométernyi úthálózatának 20 százalékát át lehet alakítani napelemes változatra, amellyel például az útjelzések és közlekedési lámpák energiaigényét lehet majd fedezni. 

Létezik a videón is megtekinthető holland megoldáshoz képest egy jóval strapabíróbb változat is, ez azonban elég költséges egyelőre. E találmányról alább tekinthető meg öt perces kisfilm:

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Feltört a panel borítása, Forrás: RTVNH

TOP 5