Skip to main content

Úgy fest, alapvető gondok vannak a világ legnagyobb napenergiát koncentráló erőművével. Azzal, ami az eredeti tervek szerint több mint százezer háztartás szükségleteit kellene, hogy ellássa.

2010-ben, amikor elkezdték építeni az Ivanpah-t, még úgy tekintettek a Kalifornia és Nevada államok határához közeli létesítményre, hogy az lesz a megújuló energia egyik mérföldköve és szimbóluma egyben. Az NRG, a Google és a Bright Source Energy cégek közösen kezdték fejleszteni, és bár a kezdeti stádiumban fölmerült néhány gond – az eredeti tervekhez képest kisebbre kellett építeni, mivel komolyan veszélyeztette volna a sivatagi teknősök élőhelyét –, a szakemberek optimizmussal várták az indulását.

hirdetés

Hiábavaló volt

A tesztüzem és a tavaly decemberben elindult kereskedelmi energiatermelés kezdete óta sűrűn hallani, hogy madarak pusztulnak – megégnek, nekirepülnek a tükröknek – az erőmű területén. Amikor vonulás van, a jelenség tömeges. Ezenfelül az is kiderült, hogy a teknőcök helyzete sem mondható megoldottnak, mivel a védett faj egyedei nagy számban vándorolnak el a területről, és sok közülük el is tűnik.

Az igazi égést a januártól augusztusig tartó 8 hónap termelési mutatói jelentik. Az amerikai Energia Információs Hivatal adatai szerint az erőmű három egysége összesen 254 263 MWh-nyi elektromos áramot termelt, ami az eredetileg tervezett mennyiség negyede. Ez elég kevés, ha azt vesszük, hogy az amerikai állam 1,6 milliárd dollárral támogatta az erőmű megépülését, és összesen 2,2 milliárd dollárba került az egész.

Mi romolhat el egy kb. 540 milliárd forintba kerülő naperőműnél?

cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

 

TOP 5