Skip to main content

 

Nőnek a viharfelhők a Uber egén? Meglehet.

Új nehézség tűnt fel az Uber nevű, alternatív taxis alkalmazás láthatárán. Ha eddig nem lett volna elég gondjuk a működésüket betiltó városokkal, a hírnevüket romboló, nőket erőszakoló sofőrökkel, a rosszindulatú újságírókkal, és persze a konkurens alkalmazásokkal, most még az egyik legkomolyabb támogatójuk, a Google is nekiállt saját megoldást gyártani.

hirdetés

Az Uber lényegében egy alternatív taxiszolgáltatás: az utazóközönség egy okostelefonos appon keresztül hív magának autót, és azon keresztül fizeti ki az utat, Uber-sofőrnek meg nagyjából bárki beállhat (vagy nem), akinek megfelelő jogosítványa és autója van.

A Google még 2013 augusztusában 253 millió tolt dollárt az Uberbe, aztán egy év múlva még egyszer fizettek valamennyit - sokan ekkor azt gondolták, hogy a Google hamarosan fel is vásárolja a céget. Ez most annyira megváltozik, hogy a Bloomberg cikke szerint a Google hamarosan komoly konkurenciát jelent majd az amúgy is ezer problémával küzdő, de azért világhírnek örvendő Ubernek.

A Google állítólag saját taxialkalmazást indít, könnyen lehet, hogy pont a sofőr nélküli projektjükkel összefüggésben. A Bloomberg az Uber egyik magas rangú vezetőjére hivatkozva azt állítja, hogy David Drummond, a Google alelnöke már jelezte az Uber vezetésének a lehetőséget, és már képernyőmentéseket is láttak a Google saját, egyelőre csak a cég alkalmazottai által használt alkalmazásából. A névtelenül nyilatkozó forrás azt is elmondta, hogy az Uber egyelőre gondolkozik azon, hogy megkérjék Drummondot, hogy mondjon le az Uber vezetésében viselt pozíciójáról. 

Ugyanakkor az is friss hír, hogy az Uber saját sofőr nélküli autó fejlesztésébe is belefogott, legalábbis erre utal az, hogy hétfőn bejelentették: összeálltak a Carnegie Mellon Egyetem egyik, a témában kutató fejlesztőlaborjával.

Persze az Uber bukná a nagyobbat azzal, ha a két cég együttműködése véget érne: a befektetett milliókon túl ugyanis az Uber alkalmazása a Google Mapset használja alapként, és bár ezzel folyamatosan szállítják a fejlesztéshez elengedhetetlenül szükséges adatokat a Google-nek, pillanatnyilag nincs olyan alternatíva térképszoftver-piacon, amire átválthatnának.

A hírt hivatalosan sem a Google, sem az Uber illetékesei nem erősítették meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5