A teljes magyar sajtót bejárták kedden az MTI fotói, amelyeken az látszik, hogy termést hozott egy banánfa Nagykanizsán. Kevesen tudják, hogy csak egy jó szándékú önkormányzati képviselőnek köszönhető, hogy a növény egyáltalán életben van.

A látványos növény valójában nem fa, hanem egy lágyszárú, sokszor fatermetű növény, aminek áltörzse van, de a köznyelvben csak banánfaként ismerik. Dékány István és felesége nyolc éve gondozza a növényt egy nagykanizsai panelház előtt. Egzotikus jellege ellenére a banánfa jól bírja a hideget, gyöktörzse – alaposan beburkolva – a mínusz 25 fokos hideget is átvészeli. A Google StreetView kamerája épp egy áttelelési időszakban, 2012 januárjában fotózta le.

hirdetés

A növény meghálálta a gondoskodást, hiszen idén tavasszal nemcsak látványos leveleket, hanem virágot is hozott, júliusra pedig kifejlődött belőle a termés. Beérni már nem fog, ahhoz nem megfelelő a magyarországi klíma.

Ma már az egész város büszke a kanizsai banánfára, de csak a szerencsén múlott, hogy nem vágták ki. Több névtelen panasz is érkezett az elmúlt években a Polgármesteri Hivatalhoz, hogy zavaró a növény, amit gazdái engedély nélkül ültettek a közterületre. Az ügy odáig fajult, hogy már a banánfa kivágása is szóba került. Végül a körzet önkormányzati képviselője, az egyik helyi gimnázium igazgatója járt közbe a polgármesternél, hogy megmentsék a növényt. 

A jelenlegi városvezető, Dénes Sándor a Facebook-oldalára ugyan nem posztolta ki a banánfáról készült friss fotót, megtette azonban elődje, az egyik országgyűlési képviselő Cseresnyés Péter, akinek hivatali idejében a banángate kipattant a városházán. Dékányék mindenesetre büszkék a banánfára, és továbbra is sokat locsolják.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: MTI / Varga György

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu