Skip to main content

afalu golyak 

Érdekes hírre lettem figyelmes az egyik kereskedelmi televízió esti híradójában a minap. Követendő programmal rukkolt elő az a hazai kistelepülés, mely megállítaná a község elöregedését.

Az RTL Klub híradója bemutatott egy fiatal, kisgyermekes családot, mely Becsehelyre, egy zala megyei községbe költözött, hogy spórolhasson az építési telek költségén. 3 millió helyett ugyanis mindössze 100 forintért vehető meg az a telek, melyre családi ház építhető.

hirdetés

Cserébe az önkormányzat annyit kér, hogy a család 3 éven belül építse fel a házat, gyermekeit pedig járassa a helyi óvodába vagy iskolába. Az RTL Klubnak nyilatkozó Bedő család ezeket a feltételeket könnyen tudta teljesíteni, de elmondta még azt is, hogy nagyon jó itt élni, mindennel meg vannak elégedve.

Németh Géza a programjukról elmondta, hogy a CSOK miatt tovább folytatják eddig megkezdett programjukat, így újabb telkeket jelölnek ki, hogy megállítsák a község elnéptelenedését.

Vélhetőleg más település is követni fogja az első hallásra talán furcsának tűnő programot, de mint a polgármester kiemelta, a falu elöregedése és kihalása, még ha az önkormányzat pénzt is veszít, csak úgy állítható meg, ha a telkeket mindössze 100 forintért kínálják eladásra.

Ha pedig bármely család élhet a CSOK támogatási rendszerével, jóval olcsóbban építkezhetnek, mint egyébként tehetnék.

Korábban hírt adtunk már arról, miszerint más települések is próbálkoztak hasonló kezdeményezéssel. Kőröstetétlen például 5 forintért akarta eladni építési telkeit nemrég, azonban azokra alig akadt vevő. Remélhetőleg a támogatási rendszernek köszönhetően ez a falu is újra benépesül, éppúgy, mint más kihalóban lévő vagy akár már el is néptelenedett hazai kistelepülés.

Egy település felvirágoztatása elképzelhető állami támogatás nélkül, vagy részben anélkül is, volt rá nem egy példa a közelmútban, melyről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

(Az RTL Klub által felvett riport ide kattintva tekinthető meg, 25.50-től.)  

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: RTL Klub 2016 január14-i, esti híradó

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5