Skip to main content

 

A német műszaki vizsgákat lebonyolító Dekra az idén is elkészítette megbízhatósági felmérését. Íme, a győztesek százezer kilométeres futásteljesítmény fölött.

A Dekra három futásteljesítmény-kategóriában is vizsgálja a műszaki vizsgákon megjelent autókat, a hazai átlagos használtautó-vásárlóknak azonban a 100-150 ezer kilométerig terjedő kategória lehet a legérdekesebb.

hirdetés

Az értékeléshez a Dekra az elmúlt két év 15 millió műszaki vizsgájának adatát használta fel. Az értékelésbe csak azok a modellekbe kerülhettek be, amelyeket legalább ezer példányban műszakiztattak a vizsgált időszakban.

Minél magasabb az úgynevezett DMI index, annál megbízhatóbb az adott autó. Ezt a számot úgy kapják meg a szakemberek, hogy a komolyabb műszaki hiba nélküli autók százalékos arányából levonják a műszakin jelentős hibával megjelent autók szintén százalékos arányát.

Természetesen sok hiba nem a műszaki vizsgán derül ki, ami torzítja ennek a megbízhatósági felmérésnek a pontosságát, de így is fontos viszonyítási alap a Dekra kutatása.

A 100 és 150 ezer kilométeres futásteljesítmény között a legmegbízhatóbb mini és kisautónak a Mazda 2 (2007-) bizonyult (DMI 57,6). A kompaktok között a Toyota Prius (2003-) végzett az élen, jóval magasabb, 70,1-es DMI-értékkel.

A középkategóriában a 2011 óta gyártott 3-as BMW nyerte a versenyt 80,3-as DMI indexszel, míg egy kategóriával feljebb az Audi A6 (2011-) nyert, kimagasló, 90,9-es indexszel. Az Audié a sportkocsik/kabriók kategóriája is a TT-vel (2006-, 68,6), sőt az SUV-k között is az Audi Q5 futott be nyertesnek (2008-, 82,1).

Az egyterűek között a Volkswagen Sharannál (2010-) nem volt jobb (72,5), a kisáruszállítók versenyét a Peugeot Partner (2008-, 50,2) zárta az élen. A nagy áruszállítók legmegbízhatóbb modellje a VW Crafter (2006-), de hogy mennyire nyúzzák ezeket az autókat, azt jól jelzi a 41,5-ös DMI index, amivel már nyerni lehetett a kategóriát.

További modellek és futásteljesítmények itt kereshetők ki.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép forrása: Toyota

TOP 5