Skip to main content

 

Az elektromos járművek irreális hatótávadatai miatt is bizalmi válságba keveredhet az autóipar, hasonlóba, mint amit az életszerűtlen fogyasztási és károsanyag-kibocsátási tesztek váltottak ki.

Az Ifa (Institut für Automobilwirtschaft) autóipari kutatóintézet szerint ha az elektromos járművek állami támogatásának köszönhetően valóban lényegesen megnő a forgalomba helyezett villanyautók száma, akkor a felhasználók elégedetlensége is elkerülhetetlenül erősödni fog a feltüntetett és a tényleges hatótávértékek között tapasztalt eltérés miatt.

hirdetés

Rossz vélemény alakulhat ki emiatt általában is az elektromos autókról, ami nem fog jót tenni az egyébként sem túl gyors terjedésüknek.

Az elektromos autók hatótávját a benzines és dízelautókéval megegyező tesztelési eljárással állapítják meg, ami nemcsak az autók áramfogyasztását, de a fűtés és a klíma hatótávra gyakorolt hatását is lényegesen alábecsüli.

Az Ifa szerint a mindennapi használat során a járművek hatótávja akár 20-40 százalékkal is kisebb lehet a gyárilag megadottnál, a legtöbb villanyautó így az ígért 180 kilométer helyett valójában csak 110 kilométert tud egy feltöltéssel megtenni.

Az új mérési eljárás bevezetésére 2018-ban kerülhet sor, ami "már túl késő" lehet. A szervezet úgy véli, mindenki sokkal jobban járna, ha a gyártók önszántukból már most átállnának egy reálisabb, egységes mérési eljárás alkalmazására.

Az Ifa viszont attól tart, hogy az elektromos autók gyártói ehelyett inkább abban fognak versenyezni, hogy ki ígér nagyobb hatótávolságot a vevőknek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5