Skip to main content

 

Alig több mint egy évvel a Volkswagen-féle dízelbotrány után nem csak Amerikában, hanem az EU-ban is komoly retorziókra számíthatnak a gyártók.

Németországban konkrét javaslat született a valós körülményeket közt tesztelve túl sok nitrogénoxidod eregető autók betiltására, és a francia kormány is kemény szankciókat tervez a VW és a Renault ellen, egy ázsiai országban pedig még előrébb járnak.

hirdetés

A német BUND környezetvédelmi szövetség a bizonyíthatóan nem megfelelő emissziójú Euro-6-os dízelautók betiltását kéri a német hatóságoktól. Szoros összefüggésben áll az ajánlás a Szövetségi Gépjárműforgalmi (KBA) korábbi vizsgálatsorozatával, amely a Volkswagen-botrány után több márka (Audi, BMW, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Suzuki, Volkswagen) bizonyos modelljeinek tesztelésénél jelentős, sokszoros eltérést talált a próbapadon és a valós viszonyoknál mért emissziós értékei között.

A kilométerenként 80 mg feletti nitrogénoxid-kibocsátású autók típusengedélyét szeretnék bevonatni (korábban volt már példa ilyen esetre az Opelnél) egy korábbi EU-s rendeletre hivatkozva, miszerint a KBA-nak mint hatóságnak jogában áll eladási tilalmat elrendelni, ha elbukik egy modell az emisszós vizsgálaton.

Franciaország bekeményít, de van más is

Még komolyabb esély van a túl sok károsanyagot kibocsátó autók elleni retorzióra Franciaországban, erre maga a környezetvédelmi miniszter tett javaslatot. Segolene Royal az Európa Parlamentben is kifejtette, hogy az esetleges betiltások a botrányt kiváltó Volkswagen és a szintén kipufogógáz-mainiplulációkkal gyanúsított Renault egyes modelljeit érintenék. Konkrét intézkedésekre akár már decemberben, a vizsgálatok lezárultával sor kerülhet. A Renault szerint a bizonyos körülmények közt módosuló vezérlési paraméterek nem jogellenesek, és kizárólag a motorok védelmét szolgálják.

Nem csak Európában és Amerikában vannak következményei a botránynak, hanem Dél-Koreában is, ahol egyes BMW, Porsche, Nissan és Infiniti modellek eladását tervezik felfüggeszteni (a botrány után a VW már lényegében kivonult a piacról).

Mindegyiknél a hiányos környezetvédelmi minősítési papírokkal van probléma,

amiért a gyártók komoly pénzbírságra is számíthatnak, és néhány benzines modellt is érint az ügy: a BMW-nél például a koreai minisztérium szerint az X5M adatlapján az X6M adatait adták meg (ugyanaz a motor hajtja a két autót). Tiltólistára kerülhet a Porsche Macan Diesel S és az Inifiniti Q50 is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5