Skip to main content

 

A Morgan Stanley szerint kedvező hatással lesz az alkoholos termékek forgalmára az önvezető autók megjelenése.

Emögött az a körülmény áll, hogy az emberek így többször fogyaszthatnak alkoholos italokat, anélkül, hogy balesetet okoznának, vagy összetűzésbe keverednének a hatóságokkal.

hirdetés

A vállalat szerint, az önvezető autók terjedésének köszönhetően, egyre több ember tud elmenni szórakozni, úgy, hogy közben nem kell arra figyelnie, mit és mennyit iszik. Csökkenhet a közutakon a balesetek száma, és eltűnhetnek az ittas vezetéssel kapcsolatos más problémák is az utakról. 

Az önvezető autók segítségével az utasok most már ihatnak és "vezethetnek" egyszerre, különösebb kockázat nélkül. Ennek köszönhetően nagyban nőhet az alkoholos italokat forgalmazó cégek, valamint az éttermek és bárok bevétele.

Egy beszámoló szerint, 2015-ben az Egyesül Államokban a halálos közúti balesetek 29 százalékát ittas vezető okoztaA becslések szerint ezek a balesetek az ország gazdaságának 44 milliárd dolláros kárt okoztak. Az önvezető autók elterjedése viszont 80 bázisponttal is növelheti az iparág éves bevételét, ami a gazdaság egészének fejlődéséhez is hozzájárul.

Az alkohollal összefüggő gazdasági tevékenységek jelenlegi piaci értékét nagyjából 1500 milliárd dollárra számolja a Morgan Stanley.

A cég kalkulációi szerint, az amerikaiak jelenleg éves szinten 600 milliárd órát töltenek az autójukban és 380 milliárd dollár fordítanak alkoholtartalmú termékek vásárlásra.

Az önvezető autók révén, megnő azoknak az alkalmaknak a száma, amikor az utasok vezetés előtt is tudnak alkoholos italt fogyasztani, valamint az autójukban ülve is megtehetik ezt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefanie Järkel

TOP 5