Skip to main content

 

Tovább vezekel a dízelbotrányért a német gyártó: 2025-ig 80 elektromos vagy hibrid autót mutat be a különböző márkáival, 2030-ra pedig minden típusnak lesz már villanymotoros változata, mindez 20 milliárd euróból.

A Volkswagen vezérigazgatója, Matthias Müller a Frankfurti Autószalon előestéjén tartott sajtótájékoztatón jelentette be cége hatalmas vállalását. Állítása szerint a Volkswagen vezető szerepre tör az autóipar elektrifikációjában.

hirdetés

A hajtásrendszerek teljes spektrumát fogjuk kínálni a hagyományostól a villanymotoros autóig.

Az iparágunk átalakulása visszafordíthatatlan, és mi leszünk a folyamat élharcosai azáltal, hogy a mobilitást újradefiniáljuk, tisztábbá és jobbá tesszük” - mondta a hétfő esti sajtótájékoztatón Frankfurtban.

Nem a gazdagok játéka lesz a villanyautó

A nagyratörő, Roadmap E nevű akcióterv keretein belül 2025-ig 50 tisztán elektromos és 30 konnektoros hibrid modellt fognak bemutatni, amiket olyan áron fognak értékesíteni, hogy „a villanyautók ne csak a kevesek játékszerei lehessenek”.

 

Hatótávolság és ár - ezen a két tulajdonságon kell javítani a villanyautók terjedéséhez, Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2030-as év, amikorra már a Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Bentley és Bugatti márkák minden típusának lesz villanymotoros verziója, Müller szerint nem számít távoli időpontnak, „az autóipar számára ez már a holnapután”.

A terv első fázisában 5-600 kilométer hatótávolságú villanyautók jönnek majd, de az akkumulátortechnológia fejlődése Müller szerint lehetővé teszi 2030-ban a szilárdtest-akkumulátorok bevezetését, amivel az 1600 kilométeres hatótáv sem lenne elképzelhetetlen.

 

Az Audi Aicon tanulmány már az autonóm autók jövőjét mutatja - pedálok és kormány nélkül, Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szilárdtest-akkumulátor a mai lítium-ionos telepekkel ellentétben szilárd elektrolitokat és elektródákat használ. Nemcsak kisebb és könnyebb, de gyorsabban tölthető és élettartama is nagyobb.

Mi lesz a benzinesekkel és a dízelekkel?

A vezérigazgató szerint a Volkswagen azért nem áll le a hagyományos, belső égésű motorok gyártásával sem, mert ezek jelentik az összekötő kapcsot a jelen és a jövő technológiája között, és az ilyen motorú autók eladásából lehet azt a profitot előteremteni, amit a fejlesztésbe forgathatnak vissza.

A terv végrehajtására a vállalat nem kevesebb, mint 20 milliárd eurót, azaz 6000 milliárd (!) forintot tervez költeni. Hogy az összeg nagyságát érzékeltessük,ez a magyar állami költségvetés éves bevételének nagyjából a harmada.

A villamosítás mellett a CNG-gázzal hajtott modellek számát is növelnék, és az üzemanyagcellás hajtásrendszer fejlesztésével sem álltak le, utóbbi 2025-ben jelenhet meg a szériagyártásban.

Íme, a Mercedes válaszlépése

A Daimler, a világ vezető luxusautó-gyártója azt tervezi, hogy öt éven belül a Mercedes-Benz márka minden modelljéből tud majd elektromos vagy hibrid meghajtású változatot kínálni vevőinek.

Dieter Zetsche, a a Daimler konszern igazgatótanácsának elnöke, a Mercedes-Benz vezérigazgatója hétfőn egy befektetőknek tartott konferencián elmondta, hogy 2022-re a Mercedes-Benz minden terméke, több mint ötven modell, elérhető lesz elektromos meghajtással, vagy teljes egészében elektromos vagy hibrid változatban. Ezen belül a Smart márkájú városi autó 2020-tól kezdve kizárólag elektromos változatban lesz megvásárolható.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: Fotó: Csudai Sándor - Origo

TOP 5