Skip to main content

 

A világhírű dán autótervező Henrik Fisker tavaly újraindította az elektromos autós startupját, és akkor azt állította, hogy grafénra épülő szuperkondenzátorban tárolja majd az energiát. Aztán visszalépett, és mégis inkább a hagyományos lítiumiont választotta.

Aki kevésbé jártas az autók világában, annak tudnia kell, hogy Fisker elég sok menő autót tervezett, például a BMW Z8-at, az Aston Martin DB9-et, és a Fisker Karma volt a világ első tölthető hibrid prémium autója, amivel a tervező rengeteg szakmai díjat besöpört.

Most megint olyan állításokat tett Fisker, hogy keményen meg kellett kapaszkodunk a székünk karfájába, mintha valamelyik szuperautójának az anyósülésén vittek volna el pár gyorsulós körre a Hungaroringen.

800 kilométerre elegendő, egy perc alatt feltölthető aksikat szabadalmaztat

Pontosan ilyen áttörésre vár az elektromos autók piaca, hogy az árammal működő járművek mindenben versenyképesek legyenek a benzinesekkel, és ne csak abban, hogy megmentik a Földet a pusztulástól.

Fisker szilárdállapodú akkumulátorokat használ, ami jóval biztonságosabb is a lítiumion aksiknál. Az energiasűrűsége pedig 2,5-szeres.

A nagy mennyiségben való gyártása azonban kérdéses, mert erre még nincs példa, és az sem derült még ki, hogy képesek lesznek-e megközelíteni a lítiumion aksik árszintjét. 

Sajnos Fisker is azt mondja, hogy az autókban csak 2023-ban fog megjelenni ez a fajta akkumulátor, ami még öt év, és addigra más autógyártók és beszállítók is szabadalmazhatnak ezt-azt.

A forradalmian új aksi szabadalma persze alkalmas lehet arra, hogy Fisker jó pozíciót vívjon ki magának az elektromos autók piacán.

Forrás -  Nyitkép: Fisker Karma, forrás: Kevork Djansezian / Getty Images Hungary

TOP 5