Skip to main content

 

Korábban már többször írtunk arról, hogy a drónok előbb-utóbb a hétköznapi közlekedés eszközei lehetnek. Több társaság is fejleszt dróntaxit, azonban Kína mindenkit megelőzött.

A héten forgalomba állt az első utasszállító drón, igaz nem lesz olcsó.

hirdetés

Túl van az első nyilvános repülésén a világ első önvezető és egyben utasszállító drónja. Az elektromos hajtású jármű egyszerűen működik: az utasnak be kell ülnie, beírni az úti célt, és a drón már viszi is a kijelölt helyre. Minden más innentől az önvezető technológia dolga.

Az Ehang 184-es sikeresen mutatkozott be Lianyungang városában. A géppel repült Kanton polgármestere, valamint az Ehang vezérigazgatója is.

Természetesen a drónnak még megvannak a maga korlátai. Egy 100 kilogrammos utast 23 percig bír reptetni óránként 100 kilométeres sebességgel a tengerszint közelében akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

Ez nagyjából 35-40 kilométeres hatótávot tesz lehetővé.

A tesztrepülésen a gép elérte a 130 km/h órás sebességet. A tesztet 150 mérnök végezte el, több mint 1000 nap alatt több mint 1000 repülést hajtottak végre – írja a Business Insider.

Az Ehang 184 egy 2016-os Las Vegas-i kiállításon aratott először sikert, ahol bemutatták a multirotoros rendszert, amely nyolc propellerből áll. Ez lehetővé teszi azt, hogy akkor is biztonságosan lehessen landolni, ha több elem meghibásodik.

A járműnek van kétszemélyes kivitele is, azon kétszer annyi rotor van.

Az Ehang vezérigazgatója szerint a jármű biztonságos, és a közlekedés jövőjét jelenti, még akkor is, ha egyelőre elég drága. Egy ilyen drón ára várhatóan 200 és 300 ezer dollár közé fog esni, ami átszámolva 50-75 millió forint.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: you tube

TOP 5