A kultikus Isetta modern, elektromos hajtású változatai ideális városi törpeautók, az európai Microlinonál a zseniális dizájnhoz megfelelő minőség is társul. Akad viszont egy trükk, amivel ki lehetett kerülni a töréstesztet, de nálunk akadálya lenne a zöld rendszámnak.

A háború utáni, hiánygazdasággal küzdő Európa egyik népszerű járműve volt az 50-es években az Isetta, amely eredetileg egy olasz törpeautóként kezdte karrierjét, de akkor lett igazán népszerű, amikor 1955-ben a BMW is megvette az ISO-tól a gyártási jogait, és saját ízléséhez igazította a technikáját.

hirdetés

A guruló buborékok ma már valódi kultautókká váltak,egy-egy jó állapotú, szépen restaurált példányért vagyonokat fizetnek a gyűjtők és a jómódú berlini hipszterek.

Szerencsére a feltámasztási hullám szép lassan az Isettát is elérte, a Micro Mobility nevű svájci cég ugyanis idén elkezdi gyártani a karakterében nagyon hasonló, de technikáját tekintve modern változatát, a Microlinót.

A mindössze 2,4 méter hosszú, 1,5 méter széles és 1,46 méter magas,mopedautó besorolású járművecske kisebb, mint egy Smart Fortwo, de praktikusabb nála, mivel két felnőtt mellett két gyereket is szállíthat, és még egy tekintélyes, 300 literes csomagtartója is van.

Olyan apró a kocsi, hogy az első Smarthoz hasonlóan akár keresztben is parkolhat az utcán, amit orral a padka felé célszerű megtenni vele, mert akkor az elöl nyíló ajtón keresztül azonnal a járdára lehet kilépni belőle.

Akkumulátor és utasok nélkül 450 kilogrammot nyom a Microlino, így a 20 lóerős villanymotor bőven elég hozzá: 50 km/órára 5 másodperc alatt képes felgyorsulni,és a 90 km/órás végsebessége is bőven meghaladja a kisrobogókét.

A 8 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral 120 kilométert tud megtenni egy töltéssel, de felárért lehet kapni 14,4 kilowattórásat is, amivel közel megduplázódik a hatótáv. A legjobb, hogy sima konnektorból 4, gyorstöltővel 1 óra alatt fel lehet tölteni az kisebbik akkut, vagyis akár egy bevásárlás alatt is.

Mivel a klasszikus mopedautókhoz hasonlóan a Microlino az L7e járműkategóriába tartozik, nem kellett a gyártást megelőzően törésteszten részt vennie, de a Micro Mobility azért igyekszik megnyugtatni mindenkit, hogy egy 50 km/órás tesztet mégis elvégeztek vele, és azon megfelelő védelmet nyújtott. Erre azért nagyon kíváncsiak lennénk, az előrefelé nyíló ajtó és a gyűrődőzóna hiánya biztos a legkevésbé sem tűnik életbiztosításnak. A mopedautó-besorolás miatt nálunk a zöld rendszámnak is akadnának jogi akadályai. 

Már a 600-ast is másolják, de Kínában

A BMW 1957 és 1959 között gyártotta az Isetta családi, oldalajtókkal is rendelkező négyüléses változatát, a 600-ast. Bár sokkal sikertelenebb volt az eredeti egyajtósnál, az Eagle nevű kínai gyártó mégis látott fantáziát benne, és szinte egy az egyben lenyúlta a formatervét, amit nemes egyszerűséggel úgy kommunikáltak, hogya valaha volt legkedvesebb BMW-ből nyertünk inspirációt. A kínai változat neve valamiért EG6330K lett, ami jobban illene egy mosógéphez vagy fénymásolóhoz, mint egy aranyos városi törpeautóhoz.

 

Nem illenek rá a dísztárcsák és a BMW hűtőmaszk, egyébként elég hű a forma a 600-ashoz. Leszámítva az ormótlan első oldalajtókat, FORRÁS: EAGLE

Persze a karosszéria nem mindenben egyezik a 600-aséval, kettő helyett négy oldalajtót terveztek rá, így kompenzálták, hogyaz előrefelé nyíló ajtót megszüntették. Az EG6330K hossza 3,3 méter, a tömege az ólomsavas akkumulátorral együtt 750 kiló, vagyis a 600-asnál 40 centivel hosszabb és negyed tonnával nehezebb.

Mivel csak egy harmatgyenge, 5,3 lóerős villanymotor gondoskodik a hajtásról, az Eagle jóval lomhább, mint a 60 éves eredeti, a végsebessége 100 helyett csak 60 km/óra. Viszont egy töltéssel 120 kilométert tud megtenni, ami a 32 ezer jüanos (kb. 1,3 millió forint) árat figyelembe véve kedvezőnek mondható.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: MICRO MOBILITY

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu