Skip to main content

 

A japán Ascent Robotics startupot 2016-ban alapították, és önvezető autókhoz gyárt szoftvereket. Csak idén már 18 millió dollárnyi tőkét gyűjtöttek a befektetőktől, a tervek szerint 2020-ra pedig el is készül a vállalat első, teljesen üzemképes mesterséges intelligenciája.

Az Ascent Robotics még ugyanabban az évben tőzsdére akar menni. A startup igazgatótanácsában ott van az a Ken Kutaragi, aki örökre megváltoztatta a szórakoztatóipart, hiszen ő alkotta meg a PlayStation játékkonzolt.

hirdetés

Az Ascent Robotics más utakon próbál járni, mint a többi mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, mert a szoftver fejlesztéséhez és teszteléséhez saját szimulátorukat, az Atlast használják. A szimulátor a PlayStation játékokhoz is használható kormányt és pedálokat alkalmaz, az Atlason keresztül pedig olyan nem várt dolgokat is képesek szimulálni, amit a valóságban nehéz, vagy szinte lehetetlen lenne.

Az Ascent szerint ennek eredményeként olyan mesterséges intelligencia - „edzést” tudnak kidolgozni, amely megtanítja a gépet emberként gondolkodni és a legjobb döntést hozni a különböző forgalmi szituációkban.

Az Alphabet önvezető autókat tervező leányvállalata, a Waymo, egészen másképp közelíti meg a kérdést. Ők arra esküsznek, hogy a minél több közutakon megtett kilométer segíti a leginkább a mesterséges intelligencia fejlődését.

Fred Almeida, az Ascent társalapítója szerint köztük és a Waymo között az a különbség, hogy az Ascent olyan gépeket készít, amelyek emberként gondolkodnak, míg a Waymo mesterséges intelligenciája csupán a szabályokat képes követni.

Almeida szerint az ő járműveik képesek lesznek felismerni, hogy mi zajlik körülöttük és az alapján döntéseket hozni, és ezért például nem lesz szükség majd bonyolult és drága érzékelőkre.

Az Ascent nem azért fejleszt mesterséges intelligenciát, hogy az önvezető autók okosabbak legyenek, hanem azért, hogy képesek legyenek önálló döntéseket hozni, és gyorsan felismerni a különböző helyzeteket. Az Ascentnél abban reménykednek, hogy az ő szoftverük vezérli majd az első önvezető autókat a 2020-as tokiói olimpián.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép Ken Kutaragi látható, forrás: you tube

TOP 5