Skip to main content

 

Bár az önvezető autók mögött álló technológia sokat fejlődött az elmúlt években, mégis hosszú út áll még a világ előtt ahhoz, hogy valóban elterjedjenek a teljesen automatikus járművek.

Az egyik kínai autógyártó vezetője szerint ennek elsődleges oka az, hogy komoly szemléletváltásra volna szükség az áttöréshez.

hirdetés

Súlyos és mély szerkezeti és szemléletbeli átalakulásra volna szükség ahhoz, hogy valóban lendületet kapjon az önvezető autók forradalma – mondta egy kínai konferencián Feng Xingya, a Guangzhou Automobile Group (GAC) vezetője.

Az önvezető autók egész rendszere még egy alakulóban lévő koncepció – jelentette ki Feng. Hozzátette,bár a mögöttes technológia folyamatosan fejlődik, de még nagyon komoly áttörésekre van szükség az önvezető autók jelentősebb elterjedéséhez.

A következő időszakban lehetséges, hogy lesznek önvezető autók bizonyos speciális területeken vagy épületekben.

A közutakon megjelenő önvezető autókhoz azonban számos tényezőnek együtt kellene működnie és fejlődnie. Ilyen tényező például a jogi szabályozás, illetve az emberek elfogadóbb és nyitottabb hozzáállása – mondta a szakember.

Mindazonáltal a GAC-nál arra számítanak, hogy az önvezető autók ezzel együtt is jelentős szerepet játszanak majd a közlekedésben.

Éppen ezért a vállalatnál ez az egyik olyan terület, amelyen intenzíven dolgoznak.

Idén júliusban a hongkongi tőzsdén jegyzett autógyártó be is mutatott egy olyan rendszert, amelyet két technológiai óriás (Tencent, Huawei) segítségével fejlesztettek ki.

Az Adigo névre hallgató rendszer tartalmaz önvezető komponenst is, amely Feng közlése szerint megfelel a legszigorúbb biztonsági követelményeknek.

A szakember végül kiemelte, noha a jövő az önvezető autóké, a teljes iparág ebben jelenleg még igen korai szakaszban van.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5