Skip to main content

közbringa utajovobe.eu 

Milliárdokat fordít a brit kormány a kerékpáros és a gyalogosközlekedés biztonságos feltételeinek megteremtésére, mivel az emberek közötti távolságtartás szükségessége miatt a közösségi közlekedés kapacitásainak töredéke lesz csak kihasználható a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások feloldása után is.

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta szombat este a Downing Streeten, elmondta: az emberek között jelenleg előírt kétméteres távolság azt jelenti, hogy a tömegközlekedés a Covid-19 járvány előtti időszak kapacitásának tizedével tud csak működni.

hirdetés

Vannak ugyanakkor olyan országrészek, amelyekben a járvány kezdete óta 70 százalékkal nőtt a rendszeresen kerékpárral közlekedők száma.

Ennek a folyamatnak a fenntartása továbbra is kívánatos, ezért a brit kormány 2 milliárd fontos (800 milliárd forintos) programot hirdet a kerékpáros közlekedés kiterjesztésére, és ebből jut a gyalogosközlekedés biztonságosabbá tételére is - mondta Shapps.

A miniszter megfogalmazása szerint az átállás a koronavírus-járvány utáni időszakra fokozatos lesz, "nem egyetlen ugrás a szabadságba", és a közösségi közlekedés sem folytathatja működését a korlátozások előtti módon.

Shapps elmondta: a kerékpáros és a gyalogosközlekedés fejlesztési programjának első szakaszában a kormány 250 millió fontot (100 milliárd forintot) fordít városi kerékpárutak kiépítésére és járdaszélesítési beruházásokra.

A brit kormány mindemellett a kerékpárjavító műhelyek számának növelését is finanszírozni kívánja, és a kerékpárjavítás árának kifizetésére használható utalványokat ad azoknak, akik "előszedik a régi bringákat a sufniból" - fogalmazott a brit közlekedési miniszter.

Shapps nem volt hajlandó érdemben kommentálni azokat a szombati brit médiaértesüléseket, amelyek szerint a kormány 14 napig tartó karantént tenne kötelezővé a Nagy-Britanniába beutazók számára a járvány elleni küzdelem következő szakaszában.

A brit légitársaságokat képviselő szakmai szervezet - Airlines UK - is úgy tudja, hogy május végétől érvénybe lépne ez az intézkedés, és mindenkire vonatkozna, aki külföldről érkezik, kivéve azokat, akik Írországból utaznak Nagy-Britanniába.

A közlekedési miniszter a szombati sajtótájékoztatón ezt nem erősítette meg, de kijelentette: a brit lakosság már hét hete, komoly áldozatokat hozva tartja magát az otthonmaradási előírásokhoz, és nem lehet olyan helyzetet teremteni, hogy mindeközben "mások meg csak úgy beutaznak az országba".

Az Airlines UK szombati nyilatkozata szerint azonban egy ilyen intézkedés pusztító hatást gyakorolna a máris súlyos válságban lévő brit polgári légiközlekedésre és az egész brit gazdaságra.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a Covid-19 járvány elleni védekezés következő szakaszának menetrendjét.

A szombati sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig 1 728 443 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában, és a szűrővizsgálatokon 215 250 koronavírus-fertőzést azonosítottak. Az utóbbi egy napban 3896 új esetet szűrtek ki, 753-mal kevesebbet, mint előző nap.

A szombati adatok szerint az előző 24 órában 346-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 31 587.

Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte: a Covid-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek száma immár "szilárdan lefelé tartó" pályán van.

Van Tam professzor grafikonnal illusztrált kimutatása szerint jelenleg országosan 11 809 koronavírus-fertőzött van kórházban, 17 százalékkal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, amikor 14 215-en részesültek kórházi kezelésben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5