Skip to main content

Smart Tire Company fémkerék-technológia 

A Smart Tire Company piacra dobja a NASA mérnökei által kifejlesztett nikkel-titán ötvözet abroncskerékpárokra alkalmazott változatát.

A fémkerék-technológia a NASA Curiosity Mars-járójától ered.

A kis szonda a Mars fagyos hőmérséklete miatt nem kaphatott gumikerekeket, a tömör alumíniumkerekek viszont repedezni kezdtek. Az alumínium helyett alkalmazott acélhálóból formázott abroncsok ugyancsak elvéreztek a vörös bolygó sziklás terepén, de nem hagyták annyiban a dolgot.

2017-ben Colin Creager és Santo Padula mérnökök azonban megtalálták a megoldást: acél helyett nikkel-titán ötvözetet használtak, amely visszanyeri alakját.

A NASA technológia gyártási engedélyét évekkel később megvásárolta a Smart Tire Company nevű kis cég, amely most METL néven készül piacra dobni őket. A Smart Tire szerint a fémkerék rugalmas, mint a gumi, de szívós, mint a titán.

A különleges ötvözetből készült drót egyébként nem találkozik az úttal, mivel nem mindennapi műanyag borítás védi. A cég arra is felhívta a figyelmet, hogy az abroncsok lényegében örökké tartanak, ezzel jó pár gumit tehetnek feleslegessé, csökkentve az elhasznált gumiabroncsokból származó évi 25 millió tonna veszélyes hulladékot.

A Smart Tire közlése szerint a METL gördülési ellenállása 100 psi nyomású pneumatikus abroncshoz hasonló, de az nem ismert, hogy a jelenleg kipróbálási fázisnál tartó termék mennyire lesz különböző terhelésekhez vagy terepekhez igazítható.

Az űrabroncsok várhatóan 2022 elejétől lesznek kaphatók.

(forrás: CyclingtipsCore77Pinkbike)

Forrás - Nyitókép forrása: Smart Tire Company

TOP 5