Skip to main content

Chongqing metró a ház ötödik emeletén 

Egy kínai városban, úgy látszik, minden négyzetméternyi helyre szükség van, így történhetett meg az, hogy a metró a ház ötödik emeletén halad át.

Chongqing ma is rohamosan fejlődő kínai város, 30 millió lakossal. A lakosság elhelyezése, számukra lakóházak tervezése és építése, ugyanígy a városi közlekedés megfelelő kialakítása nem kis feladat elé állította a szakembereket évtizedekkel ezelőtt.

hirdetés

Akkor, amikor Kína az új gazdasági mechanizmust szem előtt tartva elkezdte a vidéki lakosságot a városokba költöztetni.

Így történhetett meg, hogy a 90-es évek végén egyszerre merült fel igény Chongqingban a metróvonal és egy Liziba nevű állomás, az "útjában" pedig egy lakóház megépítésére, adott hírt mindenről a news.cgtn.com

A kivitelezést alapos, egyben hosszú tervezés előzte meg, majd készült el a lakóház és a metróvonal is, melyet a kínaiak nagy sikerként könyveltek el. 

Wei Jiangang, a Chongqing Rail Transit (Group) Co. Ltd. illetékese ugyanakkor viccesen úgy fogalmazott: "Úgy tűnik, a ház megeszi a vonatokat.

A mérnökök figyelemmel voltak a zajhatásra is

Zou Yanru, az állomás biztonságáért felelős tisztviselő elmondta: a normál metrószerelvényektől eltérően az állomáson áthaladó metrószerelvények alacsony zajszintűek, alacsony vibrációjú pneumatikus gumiabroncsokat használnak, amelyek csökkentik a zajt.

Hogy ez mennyire sikerült, kiderül az alábbi videóból.

A furcsa közlekedési csomópont a videómegosztó portáloknak köszönhetően hamar világszenzációvá vált az elmúlt években, azóta rengeteg turista keresi fel Kínából, de külföldről is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: Xinhua News Agency - Nyitókép: Reddit

TOP 5