Skip to main content
bicikliláz Amerika járvány covid

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Amikor a koronavírus-járvány 2020 márciusában elérte az Egyesült Államokat, az amerikai lakosság újra felfedezte magának a kerékpárokat. 

Hirtelen hatalmas bicikliláz tört ki, azonban az újranyitásokkal a lendület elkezdett alábbhagyni.

hirdetés

Bezártak az edzőtermek

A koronavírus-járvány időszakában amerikaiak milliói égtek biciklilázban, ahogy az edzőtermek bezártak, a közösségi közlekedésben pedig korlátozásokat vezettek be – amellett, hogy az utóbbi egészségügyi szempontból is kockázatosabb volt, mint a kerékpár.

A lakosság tehát rájött, hogy ha biciklire ül, akkor azzal egyszerre pótolja az edzőtermi aktivitást, és közben gyors, praktikus és járványügyi szempontból biztonságos közlekedési formát választ. Ennek eredményeként a kerékpárok árusításával foglalkozó kiskereskedelmi szektor hatalmas növekedést produkált.

OLYANNYIRA, HOGY A KÍNÁLAT NEM IS VOLT FELKÉSZÜLVE AZ ÓRIÁSI KERESLETRE, ÉS A BICIKLI GYORSAN HIÁNYCIKK LETT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN.

Ennek nemcsak hazai okai voltak, ugyanis a járvány időszakában a globális kínálat is szűkült

Egy kutatás szerint az amerikai lakosság (inflációval korrigálva) 7 milliárd dollárt költött kerékpárokra, illetve kapcsolódó kiegészítőkre 2020-ban, ami jelentős növekedés volt a megelőző évben mért 6,1 milliárd dollárhoz képest. A trend pedig még 2021-ben is folytatódott, az összkiadások pedig majdnem elérték a 8 milliárd dollárt. A szezonális hatásokkal korrigált adatok szerint a csúcsot 2021 második negyedévében érte el a piac.

bicikliláz Amerika járvány

Statista ábráján jól látszik, hogy 2021 harmadik negyedévétől viszont a bicikliláz enyhülni kezdett. Ennek elsősorban a növekvő beoltottság, illetve a meleg idő miatt csökkenő esetszámok voltak az okai.

2022 ELSŐ NEGYEDÉVÉBEN AZ ÉVESÍTETT KIADÁS MÉG MINDIG 7,5 MILLIÁRD DOLLÁR VOLT – VAGYIS MEGHALADTA A JÁRVÁNY ELŐTTI SZINTET –, AZONBAN EGYÉRTELMŰEN CSÖKKENŐ TREND TAPASZTALHATÓ AZ IPARÁGBAN.

A szektor szereplői azonban a friss számokat látva optimisták, ugyanis sokan abban reménykednek, hogy a csökkenő trend ellenére az iparág talán tartósan tartani fogja a járvány előttinél magasabb eladási szinteket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hatszor drágább autóval közlekedni, mint biciklivel

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

TOP 5