Skip to main content
Gijs Schalkx metán benzin motorozás

Kép forrása: Facebook

Ingyen ebéd nincs, hangzik a közmondás, ami igaz is. Vagy mégsem? 

Drága a benzin

Gijs Schalkx, holland fiatalember nem költ benzinre, más üzemanyagot, metánt használ, amit saját maga szerez be már 2021 óta, ahogy látható ez az alábbi videón.

hirdetés

A metánt - a vízben tédig gázolva - egy gyűjtő segítségével „állítja elő“, mely eszköz olyan sekély vizű „tavacskákban“ helyezhető el, ahol folyamatosan bomlik a szerves anyag és így állandóan rendelkezésre áll, pótolható a felhasználható gáz.

Szerencsére, ahol a fiatalember lakik, mint kiderül a videóból, van a közelben egy ilyen tavacska.

A begyűjtött metán a motor végére szerelt tartályba kerül pumpálással, onnan pedig a motorba, meghajtva ezzel a kellően átalakított járművet (Honda GX160). A tartály fölöttébb mókás látványt nyújthat sok ember számára, de a cél érdekében, úgy látszik, bármi belefért.

A Sloot Motor 20 kilométert tud megtenni nyolcórányi gyűjtéssel. Végsebessége 45 km/óra.

Városi forgalomra tehát elvileg alkalmas lehet a kétkerekű, bár roppant macerás és igen időigényes az üzemanyag beszerzése ahhoz képest, mintha bárki beáll egy benzinkúthoz és tankol, ez nyilvánvaló. Kiderül még az is a felvételből, hogyha elfogy a metán, Gijs „kénytelen“ tekerni a „természetes benzinkútig“, onnan viszont már metánmeghajtással távozik. Azonban mindezek ellenére az üzemanyag mégiscsak ingyen van.

A feltaláló nem reménykedik abban, hogy a találmánya elterjed, a jármű átalakításával az üzemanyag okozta globális könyezetvédelmi problémákra kívánta felhívni a figyelmet.

Bár tetszik a videó, bárkit óva intünk attól, hogy a fentiekre tekintettel maga alakítsa át otthon a járművét.

A metán globális probléma

A közeli jövő nagy kérdése, hogyan védekezik majd az emberiség azzal a mérhetetlenül nagy mennyiségű metánnal szemben, mely a klímaváltozás okozta felmelegedés következtében egyre inkább kiolvad a permafrosztból és mintegy katalizátor, tovább melegíti a bolygót. Minderről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Íme a kerékpár, amit nem is kell tekerni, mégis megy

Forrás: maga a videó - Nyitókép forrása: Facebook

TOP 5