Skip to main content
fürdőkád zuhanyzó nélküli lakás Japán

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Első olvasatra talán furcsának tűnik egy európai számára, lehet fürdő nélküli lakásokban is élni, Japánban azonban ez a trend hódít, írt erről nemrég a Nikkei Asia. 

Minimalizmus

A 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok az ingatlanpiacon egyre inkább olyan lakásokat keresnek, melyek nem rendelkeznek fürdőkáddal vagy zuhanyzóval.

hirdetés

Inkább nyilvános fürdőkben, edzőtermekben, sport vagy egyéb létesítményekben tisztálkodnak, olyan helyeken, melyek egyben közösségi térként is szolgálnak.

Egy építészirodánál dolgozó 27 éves fiatal a lapnak elmondta, a lakás, amit bérel, nem csak azért optimális, mert olcsó, hanem azért is, mert egyszerre 2 fürdő is adott a szomszédságában.

Ha e helyeket felkeresi, ez nem csak a tisztálkodásban segít, hanem kikapcsolódni is, emberekkel beszélgetni, ismerkedni, egyszóval egy közösségben befejezni a munkával töltött nehéz napot.

Régi gyakorlat

Japánban régebben elterjedtek voltak a fürdő nélküli lakások, a 2. világháború után azonban már olyan ingatlanokat építettek, - figyelemmel a gázszolgáltatás terjedésével -, melyek rendelkeztek káddal vagy zuhanyzóval.

Úgy látszik, a szigetországban élő fiatalok egy része visszatér a hagyományokhoz és a minimalista életstílust szem előtt tartva újból a „luxust“ nélkülöző ingatlanokat keresik.

A Tokyo Sento Furdosan szerint oly erős a trend, hogy ingatlanirodájuk szinte már csak ilyen lakásokat közvetít, annyi a megkeresés. Ügyfeleik 60 százaléka férfi.

A minimalizmus nem egyenlő az igénytelenséggel

A minimalizmus nem egyenlő az igénytelenséggel, ami abban is kifejeződik, hogy a fiatalok kifejezetten fürdők mellett szeretnének lakást bérelni, fejtette ki az ingatlaniroda illetékese.

Oszakában egy fürdőház is fürdő nélküli lakásokat kezdett el hirdetni turisták számára. Egy közeli sorházat felújítva nyújt szolgáltatást az érdeklődők számára, akik ingyen használhatják a fürdőházat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Japánban már van, ahol ingyen adják a házakat

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Anthony Tran on Unsplash

TOP 5