Skip to main content
Rowan Atkinson elektromos autó

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Rowan Atkinson szerint környezetvédelmi szempontból nem a legjobb alternatíva az elektromos autó, írja a Guardian.

A világhírű színész pedig tudja, mit beszél, hisz anno, mielőtt a színészi pályára lépett, villamosmérnöki diplomát szerzett Oxfordban.

hirdetés

Némileg árnyalja a képet, hogy Atkinson 9 éve egy elektromos autót is vezet az általa gyűjtött és használt autók közül, vélik a „kritikusai“, de talán pont ez a többéves tapasztalat az, ami a színészt a nyilatkozattételre sarkallta.

Bár elismerte, hogy az e-autók számos előnnyel bírnak, például gyorsak, csendesek és eddig relatíve olcsón voltak üzemeltethetők, szereti is e járműveket, mégis úgy érzi, hogy „becsapták“, és ezt az alábbiakkal támasztotta alá, hogy mindenki megértse, miért nyilatkozott így a brit lapnak.

Korábban napvilágot látott egy, az egyik ENSZ klímacsúcs alkalmával publikált tanulmány, miszerint az elektromos autók gyártása több karbon-kibocsátással jár, mint a hagyományos járművek esetében, mégpedig 70 százalékkal. Ennek hátterében leginkább az akkuk gyártásához szükséges lítium kibányászása és finomítása áll.

Ezért a színész a szilárdtest akkumulátorokban látja a jövőt, de mire ez a technológia kiforrja magát, véli Atkinson, már világszerte elterjednek a most használt aksik.

Az üzemeltetéssel kapcsolatban elmondta még azt is, hogy a szintetikus üzemanyag lehetne a megoldás, azaz a szénhidrogéneket vízből kinyert hidrogén és a levegőből származó szén felhasználásával lehetne előállítani. Az előállításhoz szükséges (nem kevés) energiát zöld forrásokból, nap és szélenergia felhasználásával biztosítanák a gyártók.

A színész kritikával illette a fogyasztói társadalmat is. Szerinte divat lett a 3 éves autók cseréje és új vásárlása, noha régen csak akkor vált meg a kocsijától a tulajdonos, ha már rozsdásodott a jármű.

Atkinson kiemelte még azt is, hogy sokan kérnek tőle tanácsot, milyen autót vegyenek. Az „autóbolond“ erre azt szokta javasolni, hogy érdemes kivárni. Addig, míg választ nem kapunk a fenti kérdésekre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nátriumos akkumulátor válthatja a lítiumosat?

Forrás - Nyitókép forrása: By Jack Pearce, CC BY 2.0, wikimedia

TOP 5