Skip to main content

A Greenpeace-t is egyre többen keresik meg az úgynevezett „chemtrail”-nek nevezett összesküvés elmélettel kapcsolatosan. Sokan aggódnak amiatt, hogy a repülőgépek mögött látható kondenzcsíkok igazából szándékosan kibocsátott veszélyes vegyi anyagok. Megvizsgáltuk ezért a rendelkezésre álló információkat, ami alapján kijelenthetjük, hogy nem találtunk olyan információt, ami alátámasztaná a chemtrail elméletet.

Mi is az a chemtrail? A chemtrail, azaz chemical trail (vegyi nyomvonal) kifejezés több hasonló elméletet is takar. Az interneten a Google több mint 2 millió találatot ad a chemtrail kifejezésre, azaz sokakat foglalkoztat a jelenség. A legelterjedtebb elmélet szerint, mind a katonai, mind a polgári repülőgépekből kipermeteznek vegyi anyagokat, elsősorban alumíniumot annak érdekében, hogy manipulálják a klímánkat.

A „chemtrail hívők” szerint a permetezést bizonyítja, hogy az égen a repülőgépek mögött látható kondenzcsíkok az utóbbi időben megváltoztak. Rengeteg film található videó megosztó oldalakon, mely a közzétevők szerint furcsán viselkedik: szétterül, hirtelen megszűnik, stb. A chemtrail elmélet szerint az összeesküvő nagyhatalmak, világszervezetek (USA, NATO, ENSZ, EU, stb.) megállapodtak abban, hogy ezzel a titkos kibocsátással hűtik le a klímát és állítják meg a klímaváltozást. A „chemtrail szakértők” szerint az ENSZ is tudja, hogy ez a kísérlet járulékosan több milliárd embert megöl, de ennek ellenére fontosabbnak tartják a magasztos célt. Van olyan chemtrail elmélet miszerint, nincs is klímaváltozás, hanem gazdasági érdekekből a chemtrail révén manipulálják a klímát, sőt egyesek szerint a chemtrail célja az emberiség irtása – népességszabályozás. A chemtrail leírások szerint alumíniumot és báriumot, vagy nano méretű alumíniumot és báriumot, polimer-mikroszálakat, sőt egyéb anyagokat is kijuttatnak, ami képzi a szerintük gyilkos vegyi felhőt. A chemtrail elméletekben gyakran szerepel az USA ionoszféra-kutató program a HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) felelőssége, szerepe is, amihez szintén több összeesküvés elmélet kapcsolódik.

A legelterjedtebb chemtrail elmélet szerint a polgári és a hadi repülőgépek szándékosan a levegőbe juttatnak alumíniumot, mely az elmélet terjesztői szerint földre kiülepedve károsítja az emberek egészségét. Ha valóban valaki nagy mennyiségű alumíniumot juttatna ki, akkor sem lennénk nagy bajban. Először is elemi alumínium a légkör levegőjével reagálva alumínium oxiddá válik, ami semmiképp nem nevezhető mérgező anyagnak. A földre kijutó alumínium vegyületektől sem szabad megijedni, hisz a talajban is nagy mennyiségben találhatóak alumínium vegyületek. Az alumínium a harmadik leggyakoribb elem a Földön (8,13%) és a leggyakoribb fém a földkéregben. Minden étel, ital és a környezeti elemek is tartalmaznak valamennyi alumíniumot. Alumíniumvegyületeket élelmiszer-adalékként és gyógyszerekben is felhasználnak. Egy átlagos felnőtt naponta 30-50 mg alumíniumot eszik meg. Ehhez képest több chemtrail-es oldal is bizonyítani próbálja az alumínium mérgező hatását. Természetesen, mint a legtöbb anyag az alumínium is káros nagy mennyiségben. Például, ha 100 miligramm/liter (mg/l) felett van alumínium az ivóvízben, akkor az gyomor- és bélrendszeri irritációt okozhat. A „chemtrail bizonyítékok” során viszont esővízben csupán 0.080-0.12 mg/l alumíniumot mutattak ki. Az igen szigorú uniós magyar és EU-s ivóvíz határérték is 0.200 mg/liter (200 mikrogramm/liter) alumíniumot engednek, így a „chemtrail bizonyíték” esővizet bárki nyugodtan meg is ihatja. A folyamatos alumínium szennyezés kockázataira, például az Alzheimer-kór és az alumíniumkitettség kapcsolatára egyes kutatások felhívták a figyelmet[1], ám a „chemtrail bizonyítékok” viszont a normális környezeti alumínium kitettség töredékét mutatták csak be.

A másik gyakran emlegetett, ám esővízben ritkán kimutatott anyag a bárium. Az emberi szervezet átlagosan 0,3 mg/kg báriumot tartalmaz – ami döntően a csontokban található -, viszont a nem kötött bárium valóban akut mérgező hatású az emberre. 3-4 gramm már halálos lehet, a légzés bénulását okozza. Ilyen mennyiséggel összevethető bárium koncentrációról viszont egyetlen chemtrail mérés sem számolt be.

Egyes chemtrail elmélet szerint a mérgező anyagokat nanoméretben juttatják ki a levegőbe. A nano anyagok viselkedése eltér a normál méretű anyagokétól, így egészségügyi hatásuk is akár súlyosabb lehet. A chemtrail dokumentumok azonban nem mutatták be semmilyen bizonyítékot nano anyagok jelenlétére a légkörben, esővízben.

A chemtrail hívők egyik fő bizonyítéka, hogy a kondenzcsíkok sokáig megmaradnak, időnként eltűnnek és furcsa alakot öltenek a levegőben. A megszakadt kondenzcsíkok a Chemtrail-ben hívők számára bizonyítja, hogy permetezés folyik, hisz mikor kihagy a csík, „akkor cserélik a palackot”. A kondenzcsík akkor keletkezik, amikor a repülőgép motorja elégeti az üzemanyagot és a légkörbe kerülve az égéstermékek kondenzációs magvakként szolgálnak a levegőben lévő vízpára számára, ugyanúgy, mint az a hagyományos felhőképződés során vagy a fűszálon a dérkiválás során is történik. A repülőgép hajtóművének égésterméke a többi kipufogógázhoz hasonlóan többek között koromszemcséket, vizet, valamint egyéb oxidokat tartalmaz. A vízzel túltelített magaslati levegőben ezeken a magokon könnyen kicsapódik a víz. Alacsonyabb magasságban fel-, illetve leszállásnál a szárnyak csúcsainál kialakuló légörvények miatt is kialakulhat kondenzcsík.

A kondenzcsík viselkedése - azaz hogy mennyi ideig marad meg és hogy milyen formában terjed szét - a körülötte lévő levegő páratartalmától, hőmérsékletétől és a szélviszonyoktól függ. Egy hidegfront utáni száraz levegőben egészen rövid kis csík várható, míg egy melegfront előtti nedves levegőben órákig is megmaradnak a fokozatosan kiszélesedő, feldarabolódó csíkok. Az Időkép.hu cikke is pontosan elmagyarázza, hogy miért tűnnek el illetve jelennek meg újra, miért váltanak alakot a kondenzcsíkok a levegőben. „Maguk a kondenzcsíkok is teljesen másként viselkedhetnek (eltűnhetnek, majd újra megjelenhetnek), ha a gép felváltva repül alacsonyabb, illetve magasabb páratartalmú (telítettségű) légrétegekben. Az "alakváltás" pedig az esetek 99 %-ában teljesen nyilvánvalóan a Nap, a repülő és a szemlélő által bezárt szögek gyors változásainak tudható be, összeadódva a torzító légrétegek fent említett hatásaival; a tükröződések és árnyékok játéka teljesen becsaphatja a kevéssé jártas szemlélőt, vagy éppen videót/fotót készítő amatőrt.” (Forrás: http://www.idokep.hu/hirek/hologram-repulok-es-chemtrail-csikok)

A repülésnek és a kondenzcsíkoknak természetesen vannak kedvezőtlen környezeti hatásai. A repülőgépek felelnek a világ teljes üvegházgáz kibocsátásának 2 százalékáért, ráadásul ezen szektor kibocsátása jelentősen növekszik. A kondenzcsíkok, pedig - bár az átlagos üvegházhatású gázokhoz képest rövid ideig -, de külön is hozzájárulnak a globális melegedéshez.

A chemtrail ügyében már többen hivatalos kérdéseket intéztek hatóságokhoz, államigazgatási, uniós szervekhez, amire rendre megkapták cáfoló válaszukat. A Greenpeace-t ez még önmagában egyáltalán nem győzné, viszont amíg nincs meggyőző tudományos eredmény, mely bizonyítaná a jelenséget, addig nem lehet az ilyen globális összeesküvéseket feltételező állításokat komolyan venni. Sajnos van pont elegendő valós környezet és egészségpusztító tevékenység, cég mint az északi tengeren olajat fúró Shell,  a radioaktív anyagok, hulladékok biztonságos kezelését megoldani képtelen nukleáris ipar vagy az egészségünket és a környezetet károsító növényvédőszereket, vegyi anyagokat, GMO-kat gyártó óriásvállalat, akik ellen nagyon is indokoltnak látja a Greenpeace a határozott fellépést. Így szakmai, tudományos szempontból nem megerősített jelenségekkel nem tartjuk indokoltnak foglalkozni.

Simon Gergely

Regionális vegyianyag szakértő, Greenpeace Kelet- és Közép-Európa

Megjegyzések:

A cikk alapja, hogy a Greenpeace-t, a Védegyletet és a Kockázatos.hu-t is megkereste több érdeklődő a chemtrail-el kapcsolatos kérdéseivel. Bizonyos adatokat a Védegylet adott át nekünk, melyeket egy lakostól kaptak.
Az általunk megkérdezett repülőgépszerelő szakember is kizártnak tartja a feltételezést. Egyrészt az általa naponta átnézett számos polgári gépen sosem tapasztalt hasonlót, másrészt soha nem hallott ilyen beépítésről. Ráadásul minden repülőgépbe beépített elemet külön engedélyeztetni kell a légügyi hatóságokkal is, ami szintén megnehezítené a nemzetközi összeesküvést kivitelezését, titokban tartását.

[1] A brit Alzheimer Társaság, nem tartja elegendőnek a bizonyítékokat, ám egyes tudományos elemzések kockázati tényezőként tekint az alumínium kitettségre

Forrás: http://greenpeace.blog.hu/2012/08/08/a_chemtrail_osszeeskuvesi_elmelet

TOP 5