Skip to main content

Bútorainkat hosszú évekre, évtizedekre választjuk, így muszáj, hogy sokáig szép állapotban maradjanak. Íme, néhány tipp és ötlet, hogy ápolásuk könnyű és takarékos legyen!

Régi vízfoltok, papír- és matrica maradékok

Változatos méretű kerek, matt foltok – a szekrényen, ablakpárkányon, konyhaasztalon. Ez rendkívül csúnya látvány, és egy sima takarítás nem is tűnik el. Mit tehetünk, ha elfeledkeztünk az alátétről?

A régi vízfoltokat helyét könnyedén eltávolíthatjuk, ha foltot só és olaj keverékével finoman bedörzsöljük, majd néhány perc múlva alaposan áttöröljük. A végeredmény olyan lesz, mintha újra políroztattuk volna bútorunkat.

A matrica és papírmaradékok előfordulási helye a gyerekszobában a leggyakoribb, de a lakás bármely pontján is előfordulhatnak. Ilyenkor nem szabad dörzsis szivaccsal, vagy vegyszerrel nekiesni, mert a megsérülhet a bútor bevonata, fénye. A fabútorról a ráragasztott papírt úgy lehet a legkönnyebben eltüntetni, ha bevonjuk étolajjal, majd 5 perc múlva át kell törölni egy puha ronggyal, ezt addig kell ismételgetni, amíg a papír fel nem oldódik. Az olaj mellett az ecet is jó megoldás, a matricáknál inkább ezt használjuk, úgy kell vele eljárni, mint az olajjal.

Sötét-, festett és fenyő bútorok ápolása

A sötét színű fabútoroknak nagyon jót tesz, ha fél liter erős fekete teát összekeverünk kb. 5 kanál olíva- vagy étolajjal, és ezzel a keverékkel áttörölgetjük őket. A színek felfrissülnek, és a keverék óvja a fát a kiszáradástól, emellett pedig nagyon szép fényt ad a bútoroknak.

Ha furnérból készült bútorokról van szó (legyen az bármilyen színű), akkor 2 dl ét- vagy olívaolajat 20 ml friss citromlével kell összekeverni, és ezzel áttörölni.

A fabútorok színe felfrissíthető, ha a színben harmonizáló cipőápolót használunk. Ezzel a trükkel a kisebb karcolások is eltűntethetőek, cipőkrémezés után egy-két órával ajánlatos áttörölni olajjal is a felületet. A fenyőbútorokat érdemes bepácolni, vagy lelakkozni, így élettartamuk jelentősen növelhető. A kezeletlen bútornak nem tesz jót a napfény, sem a hő. Ha lehet, tartsuk távol őket az ablaktól, illetve a hősugárzótól, mert hő hatására megrepedhetnek.

Függönyrúd, rézkilincsek és fogantyúk

A függönyrúdon egy idő után már nem csúsznak olyan könnyedén a karikák, mint újkorában, ilyenkor érdemes egy sűrű szemcsés smirglivel átcsiszolni. Erre a problémára megoldás lehet az is, ha a faanyagot viaszos padlóápolóval kenjük át, így már könnyen fog rajta csúszni a függöny.

A bútorokon lévő rézkilincseket és fogantyúkat egy igen meglepő anyaggal fényesíthetjük ki a legkönnyebben, ez pedig nem más, mint a ketchup. Nyomj egy kevés ketchupot egy száraz törlőruhára, és ezzel dörzsöld át a fogantyúkat, néhány perc múlva visszatér a fényük. Ezek után langyos vízzel le kell öblíteni és száraz ruhával megtörölni a kilincseket. Ezt a módszert alkalmazhatjuk a minden rézből készült kiegészítőn.

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/eletmod/varazsold-ujja-hasznos-butorapolasi-tippek

TOP 5