Skip to main content

A kézművesszappan szép, illatos és mindig drága. Nekiálltunk otthon szappanozni, ami kicsit bonyolultabb, mint az átlag házi kézműveskedés, és több előkészületet igényel, de annyira meggyőző a végeredmény, hogy mégis érdemes. Ajándéknak is remek, de tökéletes használati tárgy is.

Kezdjük azzal, hogy lúggal dolgozni nem veszélytelen. A szappanfőzés nem az a foglalatosság, amit körülöttünk sertepertélő gyerekekkel/háziállatokkal nyugodtan ajánlanánk, a jelen lévő Papesz (és gazdája) az agyunkra ment munka közben. Ami nagyon fontos: minden esetben a vízhez adjuk a lúgot, ezt még többször is elmondjuk, mert fordítva robbanhat.

Minden szappan alapja a zsiradék (bázis zsiradék és ápoló zsiradék), a víz és a lúg. A házi szappané is. A lúg kémiai reakcióba lép a zsírokkal, és így megváltoztatja a szerkezetüket. Mivel semmiféle tartósítószert és mesterséges színezéket nem tartalmaz - ha nem teszünk bele és miért is tennénk -, bőrbarát és természetes. Persze ettől még színezhetjük és illatosíthatjuk kedvünk szerint, sőt, még bőrradírozó hatást is adhatunk neki kemikáliák nélkül.

Régen disznózsírból és mindenféle maradék faggyúból főzték a szappant úgy, hogy a lúgos kémhatású hamut sokszor átmosták, így a víz is lúgos lett. Ez a lúg viszont jóval gyengébb, mint amit mi most a vegyszerboltokban kaphatunk, ezért volt szükség anno a főzésre, mert a magasabb hőmérséklet elősegíti a kémiai folyamatot. Most nem főzünk lúgot, így nem kell attól félni, hogy enyvszag lesz és tönkretesszük a lábosokat.
Rengeteg recept van az interneten és hobbikönyvekben, aszerint, hogy milyen zsiradékot és milyen adalékanyagokat használunk bázis zsiradéknak (olívaolaj, kókuszzsír, pálmazsír, avokádó és bambuszolaj is lehet), és ápolónak (kakaóvaj, kókuszzsír, sheavaj). Kísérletezni kezdőként nem feltétlenül érdemes, inkább maradjunk az alapreceptnél, ami kókuszzsírt és olívaolajat használ.

Az arányokat tekintve kiindulhatunk abból, hogy egy rész zsírhoz két rész olaj és egy rész víz szükséges. A lúg mennyisége több dologtól függ, a zsiradék minőségétől/mennyiségétől, mi a pontos kalkulációhoz ezt használtuk, németül tudók előnyben. Mivel ezt az oldalt próbáltuk ki, és bevált, nem ajánlanánk mást lelkiismereti okokból. Az oldalon azt is eldönthetjük, mennyire kemény vagy puha szappant szeretnénk, nálunk a lúg mennyiségénél az 5-ös fokozat vált be, ami a folyékony szappan és a mosószappan közötti üdvös átmenetet eredményezte.

Hozzávalók kétfióknyi (körülbelül négy kiló) szappanhoz:

 • védőfelszerelés: vastag gumikesztyű, sí- vagy biciklis (munkavédelmi) szemüveg, hosszú ujjú póló
 • 1320 gramm kókuszzsír
 • 2680 gramm olívaolaj
 • 572 gramm lúg
 • 1340 gramm desztillált víz
 • 100 gramm kakaóvaj felolvasztva
 • két fiók (lehet fadoboz, szappanforma vagy bármi, amit ki lehet bélelni zsírpapírral, és ami lehetőleg fából van, mert a szappannak lassan kell hűlnie)
 • zsírpapír
 • színező, illatosító és egyéb boldogító hozzávalók (illóolajok, ételfesték, mák, kávé, kókuszreszelék, virágszirmok stb.)
 • pokróc, pléd
 • botmixer (nem alumínium)

Így készül

Kibélelem zsírpapírral a fiókot, dobozt, mindent, amiben a szappan hűlni és száradni fog.

Összeállítom az illóolajokat és a többi színező, szépítő hozzávalót csoportokba, attól függően, hogy milyen szappanokat szeretnék gyártani. Lehet ez levendulaolaj levendulavirággal, kék ételfestékkel; citrusos olajok, mákszemek, vanília-, eukaliptusz- vagy rózsaolaj, tulajdonképpen bármi, amit el tudunk képzelni, hogy szívesen mosakodnánk vele. Rögtön többféle szappant is készíthetünk, ilyenkor érdemes előre kikészíteni kisebb edényeket, és melléjük tenni az összetartozó hozzávalókat, mert a szappanöntés gyors folyamat, főleg, ha nagy mennyiségben készítjük egyszerre.

A konyhai mérlegen kimért olívaolajat és a kókuszzsírt felteszem lábasban a tűzhelyre összemelegíteni és összekeverni.

Felveszem a védőfelszerelést, ami azért fontos, mert a lúg és a víz érintkezésétől maró gőz szabadul fel, ráadásul, ha ebben az állapotban a bőrfelülettel érintkezik a lúgos víz, roncsolja a sejteket, magyarul villámgyorsan szétmarja a bőrt.

A szintén kimért hideg desztillált vízhez kis adagokban adagolom a pontosan kimért lúgot, folyamatosan keverem, és közben vigyázok, hogy ne lélegezzem be a keletkező gőzt, mert az is képes károsítani a sejteket. A lúg és a víz elegyítésével hő szabadul fel, tulajdonképpen felforrósodik az oldat.

Amikor a zsiradékok folyékonnyá váltak - ami egyet jelent azzal, hogy melegek, mivel a kókuszzsír nem folyékony szobahőmérsékleten -, a lúgos vizet és a zsiradékot közel azonos hőmérsékletűre - 46 fok körülire - hűtöm.

Lassan a zsiradékhoz öntöm a lúgos vizet, és a botmixerrel addig keverem, amíg vaníliapuding színű lesz (nem a színezett sárga puding, hanem a fehér, tojáshéjszínű), és a szappan "írni kezd". Ez azt jelenti, hogy ha egy műanyag kanállal vagy spatulával belekeverek, majd a kanalat elhúzom a keverék fölött, csíkot húz rá, ami megmarad a felületén néhány másodpercig.

És most jön a színezés és illatosítás. A folyékony puding jellegű szappant áttöltöm az edényekbe, és gyorsan összekeverem a fakultatív hozzávalókkal. Amikor már illatos is, színes is, hozzáadom a felolvasztott kakaóvajat, ami utánzsírozza a szappant, ezért nem fogja kiszárítani a bőrt. A kész masszát átöntöm a kibélelt dobozba, azt lefedem, és jól bebugyolálom pokrócba.

A dobozokat békén hagyom 48 óráig, visszatartom magam attól, hogy folyamatosan nézegessem őket, majd kiveszem a szappanokat, és felvágom. Száraz, hűvös helyen 4-6 hétig szárítom őket, majd nagyon örülök, hogy házi szappanom van, és igyekszem nem megkóstolni az adott esetben süteményillatúakat.

Színezési, illatosítási és díszítési tippek

 • citrusolaj, piros vagy narancssárga ételszínezék, szárított narancs- vagy citromhéjdarabkák
 • vaníliaaroma, mákszemek
 • eukaliptuszolaj, mákszemek, zöld ételfesték
 • őrölt kamillavirágzat, méz
 • levendulaolaj, levendulavirág, kék festék
 • fahéjillóolaj, kávé
 • csokoládéaroma, barna festék vagy méz
 • borsmentaolaj, zöld festék
 • méz, mandulaolaj, rózsaszín festék
 • szantálolaj

Többszínű szappant is készíthetünk, ehhez két réteget kell egymásra önteni, praktikusan kontrasztos színekben.

Forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20121115-szappanfozes-otthon-illatositas-szinezes-borradirozas.html

TOP 5