Skip to main content

Az olasz divat legenda, a Benetton 2013. január 16-án csatlakozott a Greenpeace Detox kampányához és vállalta, hogy kivonja a veszélyes vegyi anyagokat a ruhagyártásából - a beszállítóit is beleértve - 2020-ig. A Greenpeace 2012 novemberében bemutatott tanulmányából kiderült, hogy a Benetton ruhái is tartalmaznak káros kemikáliákat.

A Greenpeace 2012-ben 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A vizsgálat során mind a 20 divatmárka ruháiban talált veszélyes hormonkárosító anyaggá bomló nonil-fenol-etoxilátokat és számos ruhában egyéb veszélyes vegyi anyagokat, például ftalátokat. Azóta több világmárka, így például a Zara, a Levi’s és a Mango is ruhagyártásának méregtelenítése mellett döntött.

A Benetton tizenharmadikként csatlakozott a többi ruhaipari óriás világcéghez, akik vállalták a Greenpeace-nek, hogy nem használnak mérgeket a ruhagyártásban, megelőzve így a világ vizeinek elszennyezését. A Benetton vállalta, hogy közzéteszi 30 beszállítójának szennyezés kibocsátását 2013 év végéig, ezután pedig fokozatosan kiváltja a káros vegyületeket a környezetet és az emberi egészséget nem károsító anyagokkal. Vállalta például, hogy már 2015 végégig kivonják a veszélyes PFC-ket a gyártásukból.

A Benetton vállalása a Benetton csoport (Benetton, Sisley és Playlife) világszerte mintegy 6,500 boltjára vonatkozik. A Greenpeace továbbra is várja az újabb ruhaipari cégek csatlakozását a mérgektől mentes divat kampányhoz.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/01/18/a-benetton-is-meregtelenit

TOP 5