Skip to main content

Nem tudom, olvastátok-e a hírt a nemrégiben történt balesetről a debreceni gyógyszergyárban. Elmesélem, hogyan történt mindez a valóságban, és milyen következményei lettek. A gyár egy külsős cégének dolgozói végeztek karbantartást egy tartályon, ami azzal járt együtt, hogy be kellett szállni a készülékbe.

Az első, aki beszállt rosszul lett, erre a társa gázálarcot húzott és a segítségére sietett. Sajnos, mint kiderült, a gázálarc hasztalan volt, mivel nitrogén volt a készülék (tartály) alján, oxigén meg nem, így a második beszálló is elvesztette az eszméletét. Rajtuk kívül még két külsős alkalmazott volt ott, az egyik segítségért kezdett kiabálni, a másik meg nem tett semmit.

Egy belsős dolgozó hallotta meg a kiabálást, ő hívta a tűzoltókat, akik friss levegős készülékkel beszállva kimentették a két bajba jutott melóst. Az egyik rögtön, ahogy oxigént kapott, ahogy oxigént kapott magához tért, de a másikat többször is újra kellett éleszteni. Napokig az intenzív osztályon volt, de szerencsére már jobban van. Úgy gondolom, hogy a belsős dolgozó lélekjelenléte mentette meg mindkét ember életét, ha ő nem hívja a tűzoltókat, talán már egyikük sem él. Ennyi a történet.

A következmények viszont máshogy alakultak, ahogy az ember várná. Persze a menedzsment bepánikolt, az anyacég felelősöket követelt, és a magyar menedzsment talált is felelőst, annak a belsős melósnak a személyében, aki a tűzoltókat hívta. Napokig kirúgással fenyegették, végül prémium megvonás lett a vége.

Az volt a hibája, hogy a beszállási engedélyen szerepelt az ő neve is, mint a készülék tisztítója, de a tisztítást nem ő végezte, és nem is a készülék tisztasága vagy tisztítatlansága volt a baleset oka, hanem, hogy nem végezték el a kötelező oxigénszint mérést, ami viszont a biztonságtechnika kompetenciája.

Felfüggesztették a beszállási engedélyt kiadó üzemmérnököt is, az ő sorsa még kétséges, bár az ő esetében valódi felelősség is van szerintem. Szóval, szerintetek megérdemelte a büntetést a melós?

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. 

Forrás: http://munkahelyiterror.blog.hu/2013/01/26/eletet_mentett_halabol_kirugassal_fenyegettek

Forrás: (http://nol.hu/mozaik/uzemi_baleset_a_teva_debreceni_gyaraban__ket_munkas_korhazba_kerult)

TOP 5