Skip to main content

Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehúsmintáiban – jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság. A vállalat nem volt elég körültekintő a beszállítóitól származó alapanyagok vizsgálatakor, ezen a gyakorlaton változtatnia kell – figyelmeztette a KFC-t a bizottság.

Az amerikai cég december közepén került a hatóságok figyelmének középpontjába és a kínai fogyasztók bírálatainak kereszttüzébe, miután a kínai központi televízió riportjában felfedte: a KFC beszállítói olyan gazdáktól vásároltak húst, akik hormonkeverékkel dúsították és antibiotikumokkal etették a csirkéket.

A Sanghaj Televízió később azt is kiderítette: a KFC tulajdonosa, a Yum Brands 2010 óta tudott róla, hogy antibiotikum található az általa vásárolt csirkehúsban, a cég ugyanis 2005-ben szerződést kötött a sanghaji élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési intézettel, hogy az kéthavonta ellenőrizze termékeinek minőségét.

A visszaélést a vállalat ugyanakkor nem jelentette, sőt a vizsgálati eredmények tudatában is folytatta a beszállítókkal való üzleti kapcsolatot.

Nem ért véget a nyomozás

A sanghaji hatóságok hétvégi megállapításával még nem ért véget a nyomozás, az a beszállítók vizsgálatával folytatódik tovább, többek között az egészségügyi előírásoknak való megfelelést és a csirkenevelési gyakorlatot veszik nagyító alá.

Ku Csen-hua, a sanghaji élelmiszer-biztonsági hivatal helyettes igazgatója korábban úgy fogalmazott: ha további szabálytalanságokra derül fény, az érintett vállalatok a létező legszigorúbb büntetésre számíthatnak.

A KFC anyavállalatának, a Yum Brandsnek Kínáért felelős vezérigazgatója január közepén a „kínai Twitteren”, a Sina mikroblogon kért a fogyasztóktól bocsánatot. A csirkehúsbotrány ugyanakkor minden valószínűség szerint a negyedik negyedéves eladásokon érezteti majd hatását: az előzetes becslések szerint a cég forgalma legalább 6 százalékkal esett vissza.

Forrás: http://mno.hu/kulfold/vegyi-anyag-volt-a-kfc-s-csirkeben-1134514

Kép forrása: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=77773

TOP 5