Skip to main content

Több mint hárommilliárd dolláros közvetlen gazdasági veszteséget, valamint számos élelmiszer-ipari botrányt okoz és minden korábbinál nagyobb környezeti válságot idézhet elő a talajszennyezés Kínában – írja a Cajcsing Zsipao gazdasági napilap.

A talajszennyezés mértékét legjobban talán az annak következtében nehézfémekkel szennyeződő gabona mennyisége mutatja, amely évente mintegy 12 millió tonnát tesz ki – írja a lap a kínai környezetvédelmi hivatalt idézve.

A szennyezés megállítása érdekében a kínai kormány többször próbált központi programot kidolgozni, legutóbb a hét elején adtak ki erről közleményt, amelyben célként a helyzet felmérését és súlyosbodásának megállítását tűzték ki 2015-ig. A tervek között szerepel a talajszennyezés megelőzését és vizsgálatát szolgáló országos rendszer kiépítése is az évtized végéig.

A helyzet felmérésére 2006 és 2010 között már végzett vizsgálatot a környezetvédelmi minisztérium, amely országszerte a termőföld – a nagy mennyiségű ipari hulladék, mezőgazdasági vegyszerek, nehézfémek és más szennyező anyagok miatt – jelentős minőségromlására mutatott rá. Például a Jangce-delta földjeinek 10 százaléka veszítette el termőképességét az elmúlt években csak a nehézfémszennyezés miatt.

A helyzet más fejlődő és fejlett országokhoz viszonyítva is súlyosnak számít Kínában, ráadásul rövid távú megoldás nem kínálkozik. Vang Csin-nan, a kínai környezettervezési tudományos társaság helyettes vezetője egy január eleji konferencián arra emlékeztetett, hogy a talajszennyezés miatt minden eddiginél súlyosabb környezeti válság várhat Kínára.

A kérdést jelenleg szinte semmilyen szinten nem szabályozzák az országban, pedig az közvetlen hatással van milliók egészségére. A mezőgazdasági termékek fogyasztásával az emberi testbe kerülő nehézfémek például felhalmozódnak a szervezetben, és akár rákot is okozhatnak. Az ilyen típusú problémák központi szabályzók nélkül még évtizedekig komoly gondokat okoznak majd – jósolta Vang.

A Cajcsing magazin szintén januári összeállításában felhívta a döntéshozók figyelmét, hogy a megoldást már nem lehet sokáig halogatni, a környezeti okok ugyanis mind többször váltanak ki tüntetéseket az országban, ami a lakosság környezettudatosságának növekedésével csak még nagyobb méreteket ölthet a jövőben.

Forrás: http://mno.hu/kulfold/evente-tobb-millio-tonna-gabona-szennyezodik-nehezfemekkel-1135049

Kép forrása: http://www.origo.hu/tudomany/20070921-a-fold-10-legszennyezettebb-telepulese-2007ben.html?pIdx=2

TOP 5