Skip to main content

Itt van a jó idő, és reméljük, hogy amíg csak lehet, velünk is marad. A nagy meleg azonban izzadással is jár, amelynek intenzitása igencsak egyénfüggő.

Ma már tudjuk, hogy az izzadást megakadályozni butaság, hiszen ez nemcsak hűt a nagy melegben, de egy fontos méregtelenítő folyamata is a szervezetnek. Gondoljunk csak bele: amikor szaunázunk, akkor bezzeg fogcsikorgatva ülünk a 40-50 fokban, és izzadni akarunk. Persze a szauna az más, a hétköznapokban senki sem akar büdösen grasszálni...

Elő tehát a dezodorral, ami nyilván boltban vásárolt, ipari termék. Kevés kivételtől eltekintve ezek a dezodorok mind alumínium tartalmúak, és jó részük alkoholos is. A kellemetlen testszagot viszont megszüntetik, illetve megelőzik, mi lehet tehát a probléma? A válasz: az összetétel és a hatóanyagok. Az átlagos dezodorok - alumínium tartalmuk miatt - eltömítik a mirigyek kivezető nyílásait, így megakadályozzak az izzadást.

Szervezetünk nem tud ilyen módon méregteleníteni, és a testünk felszínének a hűtése is kisebb hatékonyságú. Ezen kívül a dezodorokban felhasznált alumíniumot kimutatták szoptatós anyák tejében is! Bizonyos vizsgálatok szerint az így a szervezetbe került alumínium rákot, vagy éppen Alzheimer-kórt okozhat, mások meg azt bizonyították, hogy az alumínium nem szívódik mfel. Szuper, hogy ilyen egyértelmű eredmények alapján dönthetünk, igaz?

A jó hír viszont az, hogy dezodort akár otthon is készíthetünk magunknak. Pontosan olyat, amilyet szeretnénk. Olyan illatút és olyan erősségűt. Nem is kell hozzá más, csak egy kis növényi zsiradék, kukoricakeményítő, méhviasz és szódabikarbóna. A szódabikarbóna nem árt (vagy legalábbis eddig még senkinek nem fűződött érdeke ahhoz, hogy bebizonyítsa, milyen káros), bizonyos egyéneknél azonban allergiát okozhat, így mielőtt összekeverjük a hozzávalókat, érdemes kipróbálni a hatását a bőrünkön. Ehhez elegendő, ha egy csipetnyit a hónunk aljára kenünk, és várunk néhány órát. Ha ez alatt az idő alatt nem történik semmi, akkor nyugodtan készíthetjük dezodorunkat. A fent említett összetevők nem akadályozzák az izzadást, nem tömítik el a mirigyeket, viszont kitűnően szagtalanítanak, és akár fel is szívódhatnak.

A szódabikarbónát a 'la natur is használhatjuk dezodorálásra, de a vivőanyagként felkent sheavaj azért ad egy kellemes, kezelhető állagot a szernek, ráadásul ápolja is a hónalj bőrét. Borotválkozás után például nincs bőrpír, vagy gyulladás, égő érzés sem.

Recept a tégelyes dezodorhoz

Hozzávalók: 4 evőkanál sheavaj, 1 nagy evőkanál (kukorica) keményítő, 1 zacskó (50g) szódabikarbona, 1/4 evőkanál méhviasz, 1-2 csepp E-vitamin, illóolaj.

Elkészítése: az egészet (az E-vitamin és az illóolaj kivételével) nagyon alacsony lángon összemelegítjük, majd botmixerrel jó alaposan összekeverjük. Ha kész, hozzáadjuk az E-vitamint és az illatot, tégelybe töltjük, és betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, már használhatjuk is.

Recept az "öntött" változathoz

Hozzávalók: 3 evőkanál sheavaj, 1 evőkanál kakaóvaj, 1 evőkanál méhviasz, 1 evőkanál keményítő, E-vitamin, illóolaj.

Elkészítése: ugyanúgy történik, ahogy az előbb, de a végén nem tégelybe, hanem formába öntjük a kencét – például szilikon jégkockaformába, és így tesszük be a hűtőbe. Jó 24 óra alatt megdermed. Ezt a változatot nagy melegben érdemes magunknál tartani, és 20 foknál alacsonyabb hőmérsékleten tárolni. Ám ha ezt a dezodort reggel egyszer felkenjük, napközben nem lesz szükség rá!

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/dezodor-keszitese-hazilag.html

Kép forrása: http://www.thesmartmama.com/whats-wrong-with-natural-deodorants-you-may-be-surprised-to-find-aluminium/

TOP 5