Skip to main content

(NaturaHirek.hu) Időtlen idők óta a legnépszerűbb kozmetikai termék a piacon a rúzs. A nők nőiességük kifejezésére használják szerte a világon, eleganciát és stílust sugározva a külvilág felé.

Azonban egy új tanulmány, amit a University of California, Berkeley, (UCB) School of Public Health egyetemen készítettek, új aggályokat vet fel azok biztonságossága körül.

Nagyon sok rúzs termékről mutatták ki ugyanis, hogy veszélyesen sok alumínium, kadmium, ólom és egyéb toxin tartalmuk miatt használatuk egészségtelen, sőt veszélyes is lehet. Az UCB kutatók 32 kedvelt, közismert és gyakran vásárolt rúzs és szájfény terméket vizsgáltak meg és úgy találták, hogy sokan közülük nagy mértékben kadmiummal, krómmal, alumíniummal és legalább öt egyéb fémmel szennyezettek. Ahogy a lektorált folyóiratban, az “Environmental Health Perspectives”-ben megjelent: az eredmények kimutatták, hogy még azon nők esetében is, akik még csak ritkán használják ezeket a termékeket, jelentősen megnő az emésztőszervi panaszok, idegrendszeri károsodás és a rák kialakulásának veszélye. ”

A rúzs és a szájfény különös aggodalomra ad okot, mert ha nem kenik le a szájról hamarosan a felvitel után, az a szájba kerülve, lenyelve vagy a bőrön át apránként felszívódik a szervezetben”- a UCB sajtóközlemény szerint. “Ebből a vizsgálatból az derül ki, hogy átlagos használat mellett néhány rúzs és szájfény annyi krómot és egyéb rákkeltő anyagot juttat be a szervezetbe, hogy végül használatuk gyomorfekélyhez vezethet.” A legtöbb hagyományos kozmetikai termék számos toxint tartalmaz, különböző mennyiségben.

A 32 tesztelt termék közül 24, vagyis 75 százalékuk tartalmazott ólmot is, amely közismerten agykárosodást, sejtszintű DNS-károsodást okoz. Az ólom expozíció főleg a gyermekek, illetve fiatal lányok számára veszélyes, akik szerepjátékokhoz, születésnapi zsúrok vagy fotózások alkalmából kifestik szájukat. “Azt gondolom, hogy az FDA (Food and Drug Administration) figyelmét fel kellene hívnunk erre”- mondja Sa Liu, a tanulmány szerzője és az egyetem környezeti egészségügyi tudományok vezetője.

“Vizsgálatunkat Oaklandben, Kaliforniában folytattuk le, de a tanulmányunkban szereplő rúzsok és szájfények a boltokban szerte a világon mindenhol megvásárolható márkák voltak. Eredményeink alapján egy nagyobb, alaposabb felmérésre lenne szükség a kozmetikai termékek világában. Az FDA 2011 végén elvégzett egy rúzsokra vonatkozó vizsgálatot és megállapította, hogy minden egyes minta a bevizsgált 400 közül, tartalmazott valamennyi ólmot. 380 belőlük pedig, vagyis 95 százalékuk ólomtartalma pedig több volt mint 0,1 ppm. Az ügynökség persze- tipikus módon, elsősorban az ólom szintjének “igen alacsony” mivoltát hangsúlyozta… amiért pedig természetesen nem kell, hogy aggódjunk. “Néhány toxikus fém olyan mennyiségben fordul elő a rúzsokban, amelyeknek hosszú távú hatásai lehetnek” – tette hozzá S. Katharine Hammond, a tanulmányon dolgozó egyik professzor.

Forrásanyag:

http://newscenter.berkeley.edu/2013/05/02/toxic-metals-in-lipstick/

http://www.usatoday.com

Forrás: http://naturahirek.hu/szamos-ruzs-riasztoan-nagy-mennyisegu-aluminiumot-kadmiumot-es-olmot-tartalmaz/

TOP 5