Skip to main content

Mindenki szeretné, ha otthona mindig friss és illatos lenne: erre rengeteg féle lehetőség létezik már napjainkban. Nem is kell messzire menned, elég bekukkantani az első kis sarki bolt polcaira: spray, zselék, olajok, gyertyák és egyéb vegyi anyagokból készült illatosító szerek közül választhatsz. De biztos, hogy jók ezek a mesterséges anyagok a szervezetünknek?

Mi a gond a boltban kapható, mesterséges illatosító szerekkel?

A mesterséges légfrissítők egyik legnagyobb problémája, hogy viszonylag drágák. Persze, lehet kapni pár száz forintokért is, de ahhoz képest, hogy mennyi ideig tart a hatása, nem éri meg az árát. Ráadásul, gyakran nem is jó illatúak, főleg az olcsóbb darabok, hiába a „tenger frissessége”, „citrom” vagy „virág illat” felirat, általában semmi közük ehhez. A drágább darabok persze már jobban hasonlítanak ezekre, viszont azok sem biztos, hogy megérik az árukat.

A másik probléma ezekkel a szerekkel, hogy semmiképp sem egészséges, ha vegyi anyagok töltik ki a lakást – hiába a jó illat, ha van olyan a családban, akinél ez allergiás reakciót vált ki. Gyakran tüsszögés, köhögés kíséri a mindennapokat, a nélkül, hogy tudnánk, hogy ezt bizony a légfrissítő okozza.

Természetes illatosítók a lakás felfrissítésére

Biztos felmerül benned a kérdés, hogy ha nem használnál légfrissítőt, mivel tartanád frissen az otthonod? Nos, van megoldás, méghozzá olyan természetes anyagok segítségével, amelyek minden háztartásban fellelhetők: nem drágák és egyáltalán nem károsak a szervezetre. Íme, néhány ötlet:

Természetes illatosító – egy doboz szódabikarbóna

Ez egy eléggé közismert megoldás: egy kis tálba vagy dobozba helyezz szódabikarbónát a hűtőbe és megszünteti a kellemetlen szagokat. De nem csak a hűtőben szívja fel a szagokat, hanem ha van cicád és a macskaalomba is teszel egy keveset, máris megszűnik a kellemetlen szag, ráadásul házi kedvenced is megkímélted a vegyszerektől.

Ezek mellett a szódabikarbónát légfrissítőként is lehet használni: tegyél egy üvegbe vagy akármilyen formás edénybe szódabikarbónát, cseppents rá illóolajat és helyezd el valahol a

Természetes illatosító – citrom és lime

A citrom, lime vagy akár a narancs friss illata valódi, nem hasonlítható a boltban kapható „citrus illatú” légfrissítőhöz.
Készíts házilag illatosítót: pucolj meg egy citromot és lime-ot, majd forrald fel a héjukat vízben. Adj hozzá egy csepp vaníliát és egy csipetnyi fahéjat. Miután lehűtötted a főzetet, adj hozzá még egy kis vizet, majd öntsd bele egy spray palackba és máris kész a természetes illatosítód.

Szerző: Király Réka

Forrás: http://www.almaimotthona.hu/termeszetes-illatositok.html

TOP 5