Tizennyolc európai ország önkénteseinek 44 százalékában mutatta ki a glifozát nevű, a növények növekedését gátló vegyületet egy vizsgálat. A glifozát gyomirtószer-alapanyag. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban él, és egyikük sem érintkezett közvetlenül olyan termékkel, amely glifozátot tartalmazott.

Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a szernek az előfordulását az emberi szervezetben. A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által Magyarországon is elvégzett vizsgálatokban a kísérletben résztvevőknél tízből három esetben mutatták ki vizeletből a glifozátot - adta hírül közleményben a természetvédők szövetsége.

A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó vegyület, nagy mennyiségben használják például génmódosított növényekre, például szójára, amelyet takarmányozási céllal importálnak Európába. A hatóanyagot többnyire Kínában gyártják.

Az élelmiszerekben vagy ivóvízben való előfordulását a kimutatás bonyolultsága miatt ritkán veszik észre. "Még nem tudjuk, honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben" - mondta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezető.

A programvezető úgy véli, az a tény, hogy az európai városokban élő emberek testében jelen van ez a gyomirtó, azt mutatja, hogy máris túlzásba vitték a használatát. Aggasztónak nevezte, hogy bizonyos cégek kérelmet nyújtottak be olyan génmódosított növények termesztésének engedélyezésére, amely elkerülhetetlenül ennek a gyomirtónak még nagyobb mértékű használatához vezetne (a témáról részletesen lásd korábbi cikkünket). Jelenleg tizennégy glifozáttűrő, géntechnológiai úton módosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban.

Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. Ez a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken, Németországban a mezőgazdasági területek 39 százalékán használják, de Magyarországon is sok helyen alkalmazzák. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő.

A vizsgálati mintákat a németországi Medizinisches Labor Bremen munkatársa, Hans-Wolfgang Hoppe elemezte, a részletes eredmény itt olvasható.

Kapcsolódó anyag: Patkányok sodorták génháborúba Európát

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20130614-magyarok-vizeleteben-is-kimutattak-az-egyik-leggyakoribb-gyomirtot.html

Kép forrása: http://www.alternativenergia.hu/miert-van-gyomirto-a-testunkben/61153

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu