(NaturaHirek.hu) A McDonald’s által tavaly kezdeményezett "átláthatóság” kampány célja: a Mc Donald’s étteremláncról való egészségtudatos kép kialakítása lett volna. Azonban ahelyett, hogy az emberek pozitívan beszéltek volna róla az egyes fórumokon, összességében azt tárgyalták ki mennyire undorítónak találják a Mc Donald’s-os ételeket. A sült hasábburgonya összetevőiről írt leleplező cikk vírusként terjedt el az interneten. Az alap két összetevő, a burgonya és az olaj helyett, a fogyasztók a szalmakrumpli 17 különféle összetevőjével találkozhatnak.

A kampány nem teljesen új. A Mc Donald’s tavaly júniusban indította azt el egy

segítségével. A video válaszként készült arra a kérdésre, hogy az élelmiszer miért néz ki drasztikusan különbözőképp a reklámokban, mint az éttermekben. A ” Mi ételünk, Önök kérdései” fórum azt az érzetet keltette, hogy a Mc Donald’s kinyitja “konyhaajtóit és ezentúl becsületes, átlátható politikát folytat.” 

Azzal, hogy a fogyasztók kérdéseiket a Facebookon vagy a Twitteren feltehették, az étteremlánc azt remélte, hogy a bizalom és a hitelesség légköre fogja őket körülvenni, az olyan piacon, ahol már eddig nagyon sok rossz sajtót kaptak, vírusként terjedő videókkal és gusztustalan képekkel kísérve.

A gyorséttermi lánc végül elkezdte nyilvánosságra hozni sültkrumplijának recepjét. A sok kérdésre feleletül elkészült egy videó is, amely választ adott egy sor kérdésre a Mc Donald’s-os krumplit illetőleg: honnan származik a burgonya, hogyan dolgozzák fel azt, milyen olajat használnak, és miért van olyan sok só rajtuk.

Mario Dupuis, a McCain Foods termelési igazgatója New Brunswickban elmondta hol mossák meg, pucolják és vágják fel a burgonyát, amiből aztán “eltávolítják a természetes cukrokat”. A cukor ugyanis különböző szinűvé tenné azokat. Ezt kiküszöbölve még dextrózban is áztatják őket, hogy egyenletes színt kapjanak. Aztán adnak hozzájuk egy olyan összetevőt, ami megakadályozza a szürkülésüket, szárítják, hogy kivonják a felesleges nedvességet, egy gyors készre sütés: 45-60 másodperc után lefagyasztják a terméket

A legrosszabb az egészben az összetevők listája. Ahelyett, hogy a szokásos két összetevőt, burgonyát és az olajat használnák, megközelítőleg 17 adalékanyagot tesznek még a hasábburgonyához. A hozzávalókat tényként közölték a Mc Donald’s honlapján.

A Mc Donald’s-os hasábburgonya összetevői: 

Burgonya, repceolaj, hidrogénezett szójabab olaj, pórsáfrány olaj, természetes aroma (növényi forrás), dextróz, nátrium-pirofoszfát (szín fenntartása miatt ), citromsav (tartósítószer), dimetil-polisziloxán (habzásgátló szer) és a főtt növényi olaj (Canola olaj, kukorica olaj, szójabab olaj, a hidrogénezett szójabab olaj THBQ-val, citromsav és dimetil-polisziloxán) és só (szilikoaluminát, dextróz, a kálium-jodid).

Dióhéjban, a fenti összetevők közül sok olyan van, ami kifejezetten veszélyes az emberi egészségre, beleértve azokat, amelyek genetikailag módosított alapanyagokat tartalmaznak (repce olaj, kukorica, szójaolaj), hidrogénezett (szójaolaj), kémiailag tartósítva és habzásgátlót hozzáadva (THBQ, citromsav, dimetil), ne feledjük a mesterséges színezéket sem (nátrium-pirofoszfát) - kész is a Mc Donald’s-os méregkrumpli.

Mit gondoltok hány ember tudja, hogy a McDonald’s-os hasábburgonya ezt a sok összetevőt tartalmazza? Köszönjük az “átláthatóság” kampányt McDonalds … remélhetőleg segít abban, hogy egyre több ember ébredjen rá arra, mekkora nagy a különbség a mesterséges és a valódi élelmiszerek között.

Források: http://www1.mcdonalds.ca/NutritionCalculator/IngredientFactsEN.pdf

Forrás: http://naturahirek.hu/a-mcdonalds-os-atlathatosag-kampany-sult-krumplijanak-17-osszetevoje/

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu