Skip to main content

Végre a magyar vásárlók is hozzájárulhatnak Indonézia és Mexikó hajdan kristálytiszta, természetes vizeinek elszennyezéséhez. A GAP Inc.a világ egyik legnagyobb ruhaipari konszernje ugyanis két üzletet is nyitott Budapesten. Greenpeace aktivisták a Westend bevásárlóközpont Váci úti oldalán található óriási GAP reklámra helyeztek ki egy figyelemfelkeltő molinót, azt követelve, hogy a GAP is vonja ki a mérgeket a ruhagyártásából.

Az 1969-ben alapított Gap Inc. hat márkával (Gap, Banana Republic, Old Navy, Piperlime, Athleta, Intermix), több mint 3000 bolttal a világ 90 országában van jelen. Most két üzlet nyitásával Magyarországon terjeszkedik a Gap – megjelenése Budapesten nagyobb durranásnak számít, mint annak idején a H&M nyitása volt.


Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője elmondta: „Bár a Greenpeace többször is bebizonyította, hogy a GAP tevékenységével világszerte súlyos vízszennyezésekhez járul hozzá [KínábanMexikóbanIndonéziában], a cég mégsem kívánja kivonni a káros, szennyező anyagokat termeléséből.” 
A Greenpeace “Detox” kampányának hatására már 17 vezető ruházati világcég, köztük a Zara, a Levi’s, a Mango, a H&M és a Benetton már rég a méregtelenítés mellett döntöttek.

A Greenpeace idei felmérése szerint a GAP egyik beszállítója Indonéziában olyan méregkoktélt ereszt a trópusi környezetbe az üzeméből, amely a kolontári katasztrófában kiömlő vörösiszapnál 10-szer maróbb, 14-es pH-értékkel bír. A lúgon túl számos más mérgező anyag, mint a hormonkárosító nonilfenol és mérgező antimon is kimutathatóak voltak a helyi édesvizekbe akadály nélkül jutó szennyvízben. Ezeknek a folyóknak és tavaknak a szennyezettsége több millió ember ivóvizét és megélhetését veszélyezteti. (A Greenpeace által idén bemutatott riportban az indonéz Bandung város közelében található PT Gistex gyár kibocsátásait vizsgálta. Az egységben poliészter ruha alapanyagokat gyártanak és egyéb ruhagyártási műveleteket végeznek több cég számára. A helyszíni mintavétel szerint a Citarum folyóba kibocsátott szennyvízben többek között nonylfenol (NP), nonilfenol-etoxilát (NPE) és tributil-foszzfát (TBP) volt található, melyek mind a vizi környezetet károsító szennyezők.)

GAP, itt az idő a méregtelenítésre! Képek a Greenpeace akcióról >>>

„A GAP káros anyag felhasználását bizonyítja az az itthon is bemutatott Greenpeace kutatás, mely szerint a cég ruháiban is megtalálhatóak azok a veszélyes vegyi anyagok, melyek a környezetbe kijutva hormonzavarokat okozó anyagokká bomlanak” - tette hozzá Simon Gergely.  A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A tavaly vizsgált GAP termékek 77 százalékában volt kimutatható káros hatású nonilfenol-etoxilát. Eszerint a káros anyag használat a GAP ruhagyártása során nem egyedülálló eset. Ezért felszólítjuk a GAP Inc.-t hogy csatlakozzon a többi vezető ruhaipari céghez és haladéktalanul kötelezze el magát a divat méregtelenítése mellett.

Szerző: Simon Gergely

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/08/22/magyarorszagon-a-vilag-egyik-vezeto-meregkeveroje

TOP 5