Skip to main content

A statisztikai adatok alapján a leggyakrabban a gyógyszerek okoznak mérgezést, 2012-ben az összes mérgezéses eset közel kétharmada ilyen volt - írta a Népszava.

A lap hétfői számában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adataira hivatkozva közlik, hogy a mérgezések okai között második helyen az alkohol áll, ezt követik sorrendben az ipari és háztartási szerek, a kábítószerek, valamint a növényvédő szerek.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Magyarországon több mint 3500 olyan mérgezéses eset történt tavaly, ami a 15–24 éves korosztályt érintette, ennek döntő része szándékos volt, de sok véletlenszerű is akadt, amely kis körültekintéssel megelőzhető lett volna.

A Nápszava szerint: „A háztartási tisztítószerek csomagolásán a jelenleg használt narancs-fekete piktogramokat folyamatosan cserélik le, az új előírás szerint 2017-ig minden terméken egy hegyére állított piros négyzet jelenik meg, a keretben fehér alapon fekete szimbólummal. Az uniós szabályozás mögött egy új, az eddiginél szigorúbb osztályozási követelményt is bevezetnek.

Bár nem tekinthető méregnek, de a tetoválásnál használt festékanyagok nagy része nem növényi eredetű. A szalonokban elsősorban fémvegyületeket és az úgynevezett szénfeketét alkalmazzák. A felhasznált pigmentek egy része az autóiparban és az írószerek gyártásában is használt festékanyag. Mindezek akár allergiás reakciókat, bőrelváltozásokat is okozhatnak.”

hvg.hu

Forrás: http://www.hirlap.eu/index.php/kozelet/item/2388-a-gyogyszerek-tobb-mergezest-okoznak-mint-a-kabitoszerek

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=677410

TOP 5