Skip to main content

Erős gyanú: krónikus bélbetegséget okoznak az E-betűs élelmiszerek. Ősztől kitiltanak az óvodákból hat mesterséges ételszínezéket, a bölcsődei konyhákból minden műcukrot.

Végigvizsgáltuk egy közepes szupermarket élelmiszer-címkéit, és arra jutottunk: 1. óvatosan kell bánni a tejtermékekkel, 2. az eperkonzerv nem az epertől piros, 3. ha tököt akarunk etetni a gyerekkel, adjunk neki egreses gyümölcsrizst. Exkluzív összeállításunk a friss Heti Válaszban.

A kormány Európa legszigorúbb gyermek-közétkeztetési szabályait vezetheti be szeptembertől: kitiltja a háromévesnél fiatalabbak étkezéséből az édesítőszereket, a hat évnél ifjabbak pedig nem kaphatnak olyan élelmiszerfestékkel színezett ételeket, amelyeknek a címkéjén az uniós szabályok szerint fel kell tüntetni „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" feliratot.

A Heti Válasz összeállításában kitér arra, hogy bár az unió felnőttek számára biztonságosnak ítéli az élelmiszeripar által tömegével használt „rettenetes E"-ket, erős a gyanú, hogy szerepük lehet a krónikus gyulladásos bélbetegség kialakulásában. Hazánk élő bizonyíték lehet erre, a rendszerváltás óta az öt évnél fiatalabb gyerekeknél megötszöröződött a fekélyes betegség aránya - és hasonló történt a cseheknél is.

Lapunknak Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász docense arról beszélt, erős a gyanú, hogy a nyugati módszerekkel dolgozó élelmiszeripar lehet a felelős a Crohn-betegség kialakulásáért. A témában magyar orvosok vezető gasztroenterológiai lapokban közöltek cikkeket, legutóbb tavaly novemberben.

A Heti Válasz kíváncsi volt rá, mely élelmiszerek azok, amelyek kiszorulhatnak a gyerekélelmezésből. Egy közepes szupermarket kínálatát átvizsgálva jó néhány műcukrozott tejtermékre és két műcukrozott gyümölcslére bukkantunk, ezeket szeptembertől nem lehet majd a kicsiknek adni közintézményekben. Indexre tett ételfestéket azonban csak egyetlen kritizált termékben, egy kínai eperkonzervben találtunk.

Mivel festik hát élénk színűre a termékeket? Ez volt lapunk kutakodásának legérdekesebb része, a paprikás eperjoghurton át, a tökös-csalános egreses gyümölcsrizsig. Miért szabad egy felnőttnek is megenni azt az ételfestéket, ami az unióban egy sertés vagy egy szarvasmarha számára is tilos? S hogy jönnek ide a papagájok? - erről részleteket a Heti Válasz január 16-i számában olvashat, amely digitálisan is megvásárolható a Digitalstandon.

Forrás

TOP 5