Skip to main content

 

Nemrég élénk vitát váltott ki, hogy a WHO a rákkeltő anyagok közé sorolta a húskészítményeket. Svéd kutatók antioxidánsokat tartalmazó bogyós gyümölcsök hozzáadásával csökkentenék e termékek rákokozó hatását.

A svéd Lundi Egyetem, a svéd Arártudományi Egyetem és négy európai kutatóintézet közös programot indított a vastagbélrák kockázatának csökkentésére. Ez része annak az EU által támogatott programnak, amelynek céljaa kolbászok, felvágottak, pástétomok és más húskészítmények egészségesebbé tétele a jövőben.

hirdetés

Elhamarkodott lehet a WHO állásfoglalása

Mint arról az Origo is több cikkben beszámolt, a WHO nemrég az 1. számú rákkeltő anyagok közé sorolta a füstölt és más feldolgozott húsokat. Ugyanoda, ahol a dohánytermékek és az alkohol is található. Ezt azonban többen elhamarkodott lépésnek gondolják.

Eva Tornberg, a Lundi Egyetem élelmiszertechnológia professzora úgy véli, hogy a WHO-nak várnia kellett volna a húsokkal kapcsolatos figyelmeztetés kiadásával, mivel egyelőre még nem tudni, mi okozza a vastagbélrákot. Az állásfoglalást kizárólag epidemiológiai tanulmányok alapján fogalmazták meg, ami Tornberg szerint nem elég.

„A hús tápláló és nem allergizáló élelmiszertermék, amely sok fehérjét, ásványi anyagot és B-vitamint tartalmaz. Ilyen alapvető táplálékkal kapcsolatban ilyen súlyos kijelentést tenni könnyen ahhoz vezet, hogy az emberek a továbbiakban nem törődnek a figyelmeztetésekkel”– mondta Tornberg.

Antioxidánsokkal a rák ellen

Eva Tornberg munkatársaival és számos európai partnerintézettel közösen éppen egy EU-s kutatási programot folytatnak. A program célja, hogy minimálisra csökkentsék az oxidációt a feldolgozott húskészítményekben. Elképzelésük szerint ez csökkenteni fogja a vastagbélrák kialakulását, amely nemcsak Magyarországon, de Svédországban is súlyos probléma. Ott is egyike a leggyakoribb rákoknak, évente 5000 új beteget diagnosztizálnak.

A program magába foglalja az antioxidánsok kivonását az ezekben gazdag növényekből és bogyókból, majd a húskészítményeket ezen antioxidánsok hozzáadásával készítik el. Az ezt követő állatkísérletek fogják majd kimutatni, hogy ez az eljárás csökkenti-e a rák előfordulási gyakoriságát vagy sem.

Fontos a kiegyensúlyozott étrend

„Ha a hipotézis igaznak bizonyul, akkor ez azt jelzi majd, hogy a vastagbélrák kockázata csökkenthető kiegyensúlyozott étrenddel – más szóval, a hús mellett sok zöldségféle és más antioxidánsokat tartalmazó élelem fogyasztásával” – mondta Tornberg.

„Az antioxidánsokkal készült kolbászok lehetőséget jelent a rák kockázatának csökkentésére azok számára is, akik – minden tanács ellenére – még mindig nem fogyasztanak elég antioxidánst” – tette hozzá Tornberg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás 

A kép csak illusztráció

 

TOP 5