Skip to main content

 

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehidkioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, "bambusz" elnevezésű, háromrészes műanyag evőeszközkészletben, amely Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára.

Magyarország mellett további 22 országba szállítottak a készletből – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján.

hirdetés

A hivatal kéri, hogy a 33535 tételszámú, karabinerrel összekötött, késből, villából és kanálból álló műanyag készletet ne használják étkezéshez. 

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén.

A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be, nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat, hosszú távon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke kilogrammonként 15 milligramm, a vizsgált eszközökben ezzel szemben kilogrammonként 148 milligrammot és 78,2 milligrammot mértek, ami többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget. 

A bejelentésről a Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült, honlapján pedig minden adatot közzétett a műanyag evőeszközkészletről.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5