Skip to main content

A nem szabadalmaztatható természetes megoldást kiváltó mérgező adalék a 20-as évek óta kísérti az emberiséget.

A gyerekkorban a szervezetükbe kerülő ólom az Egyesült Államok lakosságának intelligenciáját 824 millió IQ-ponttal vagy fejenként átlagosan 2,6 ponttal csökkentette, derült ki az amerikai tudományos akadémia tudományos folyóiratában, a PNAS-ben közölt cikkből. A Florida Egyetem és Duke Egyetem munkatársai az 1996 előtt született generációkat vizsgálták, mert abban az évben szüntették meg az ólmozott benzin forgalmazását.

hirdetés

A kutatás megállapította, hogy a kipufogógázból származó ólom belégzése okozta IQ-csökkenés nem egyformán érintette az egymást követő generációkat: az 1960-as és 70-es években került forgalomba a legtöbb ólmozott üzemanyag, az ekkor születetteknél 6 vagy 7 pontnál is nagyobb mértékben csökkenthette az intelligenciájuk.

Az ólom egy különösen veszélyes neurotoxikus fém, és semmilyen mennyiségben sem tekinthető biztonságosnak. A kutatók az üzemanyag-forgalmazási statisztikák és más demográfiai adatok alapján úgy számoltak, hogy 2015-ben 170 millió amerikai gyerek vérében volt 5 mikrogrammnál magasabb az ólom aránya. A jelenlegi egészségügyi határérték 3,5 mikrogramm (ez a referenciaszint is magasabb volt korábban).

A kutatás vezető szerzője, Michael McFarland szociológus professzor szerint megrázóak az eredmények.

Azért fontos ez, mert úgy gondolkodunk, hogy az ólom problémát jelent a gyerekeknek, ami persze igaz is, de mi igazából azt akartuk tudni, hogy mi történt azokkal, akik nagyobb mennyiségű ólom hatásának voltak kitéve

– fogalmazott.

McFarland rámutatott, hogy 2-3 pontos intelligenciakvóciens-különbség nem jelentős, kivéve ha az adott személy intelligenciája alacsony.

A szellemi gyengeség felé haladva pár pont már nagyon sokat jelent

– mondta.

Sung Kyun Park epidemiológus professzor szerint ugyanakkor az általános intelligenciacsökkenés komolyabb következményeket jelent a társadalom számára. A haranggörbe ellaposodik, emiatt a népesség nagyobb része kerül a kifejezetten alacsony intelligenciájú végére. Park arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a gyerekek érzékenyebbek az ólomra, annak hatásai évekkel később jelennek csak meg, szív- és érrendszeri betegségeket vagy demenciát okozva.

A kutatás megállapította továbbá, hogy a szegényebbeket és különösen az afrikai származásúakat több ólom érte életük során.

Az ólmozott benzint a General Motors és Thomas Midgley Jr. fejlesztette ki a belsőégésű motorokban az üzemanyag optimális égését elősegítő anyagként. A hasonló hatású etanol természetes anyag lévén nem volt szabadalmaztatható, ezért a problémát inkább mérgező adalékkal oldották meg. 

Midgley találmánya jelentős hasznot hozott, miközben generációk egészségében okozott visszafordíthatatlan károsodást. Ólmozott benzint a fejlett világban a 20-as évek elejétől a 70-es évek végig használtak.

Hivatalosan 2021 augusztus 30. óta nem lehet kapni a Földön – legalábbis autóba nem, csak kisrepülőgépek üzemanyagaként.

(Yahoo! News)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5