Skip to main content
nem iható esővíz

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az esővízben a soha le nem bomló örök vegyi anyag szennyezettségi szintje a Földön szinte mindenhol magasabb a biztonságosnál, ezért az esővíz hosszú távon egészségügyi veszélyek nélkül sehol nem iható.

Ezt mutatta ki egy új kutatás, olvasható a tájékoztatás a Tudatos Vásárlók Egyesület honlapján

hirdetés

Mindenhol ott van

• Az ipar nagyjából 1,4 másodpercenként fejleszt ki egy új vegyi anyagot.
• Az ENSZ szerint a vegyianyag szennyezés több halálesetet okozhat, mint a COVID-19.
• Az Európában előállított vegyi anyagok háromnegyede veszélyes.
• Becslések szerint az EU-ban 200 ezer vegyi anyagot használnak.
• A globális értékesítés 2000 és 2017 között több mint kétszeresére nőtt.
• Az európaiak 84 százaléka aggódik a vegyi anyagok egészségügyi hatása miatt,
• 90 százalékunk pedig a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.
• Az elmúlt 13 évben mintegy 2000 anyagot tiltottak be az EU-ban, többet, mint bármely más régióban a világon. Ezek a korlátozások azonban csak kevés termékre, például kozmetikumokra és játékokra vonatkoznak.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) mesterségesen előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja. Közel 5000 féle vegyi anyag tartozik ide, köztük a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület

Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A PFAS-ek különféle háztartási cikkekben fordulnak elő, ilyen például az élelmiszercsomagolás, az elektronikai cikkek, a kozmetikumok és az edények: a PFAS-ek tapadásmentes, illetve folt- és szennyeződésmentes tulajdonságot biztosítanak ezeknek a tárgyaknak.

Mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

A STOCKHOLMI EGYETEM KUTATÓI ÁLTAL KÉSZÍTETT KUTATÁS SORÁN MOST ARRA IS FÉNY DERÜLT, HOGY EZEK AZ ÖRÖK VEGYI ANYAGOK AZ ESŐVÍZBŐL IS KIMUTATHATÓAK, RÁADÁSUL A FÖLDNEK SZINTE BÁRMELY PONTJÁN.

A kutatók bolygónk legérintetlenebb pontjain, például az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is a hivatalos amerikai biztonságos PFAS-szint 14-szeresét mérték az esővízben.

Vagyis az örök vegyi anyagoktól nincs menekvés – a szennyezés körbeért.

Egyre lejjebb van a biztonságos szint

Az elmúlt két évtizedben, a PFAS-ek mérgező tulajdonságait feltáró kutatások hatására, bizonyos örök vegyi anyagok biztonságos szintjét egyre alacsonyabban határozzák meg.

„Az ivóvízben a PFAS-k ún. biztonságos szintje elképesztően megváltozott, az elmúlt húsz évben jóval alacsonyabb lett" – mondja Ian Cousins, a kutatás vezetője, a Stockholmi Egyetem Környezettudományi Tanszékének professzora. Ez történt például az egyik jól ismert örök vegyi anyag, a bizonyítottan rákot okozó perfluor-oktánsav (PFOA) esetében: az Egyesült Államokban a múltban alkalmazott biztonságos szint a mai szintnek a 37,5 milliószorosa volt.

„Az ivóvíz PFOA-szintjére vonatkozó amerikai biztonsági útmutató alapján ma az esővíz a világon sehol sem iható."

Bár a fejlett világban nem gyakran iszunk esővizet, világszerte sokan gondolják úgy, hogy az esővíz iható; ráadásul a legtöbb ivóvíz-forrásunkat az esővíz táplálja.

Milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek az örök vegyi anyagok?

Az örök vegyi anyagoknak való kitettség egészségügyi kockázatait széles körben kutatják. A tudósok szerint lehet összefüggés az örök vegyi anyagok és a termékenységgel kapcsolatos problémák között, magasabb lehet a rák kialakulásának kockázata, a gyermekek esetében visszamaradott fejlődés jelentkezhet.

Mások szerint azonban nem bizonyítható az ok-okozati kapcsolat az örök vegyi anyagok és az egészségügyi problémák között. Ennek ellenére, illetve az új kutatás fényében sokan szigorúbb PFAS-előírásokat követelnek.

„ELFOGADHATATLAN, HOGY NÉHÁNYAN GAZDASÁGILAG JÓL JÁRNAK, MIKÖZBEN MILLIÓK IVÓVIZÉT SZENNYEZIK, KOMOLY EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁKAT IS OKOZVA EZZEL"

- mondja Dr Jane Muncke, a zürichi Élelmiszercsomagolás Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki egyébként nem volt résztvevője a fent leírt kutatásnak.

Azt a rengeteg pénzt, amit azért kell fizetni, hogy az ivóvízben lévő PFAS-ket a mai tudományos álláspontnak megfelelő biztonságos szintre csökkentsük, az az iparág kell, hogy megfizesse, amelyik előállítja és használja ezeket a mérgező vegyi anyagokat. Most azonnal kell cselekedni!

– tette hozzá.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete: https://tudatosvasarlo.hu/)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Csak mi ne igyuk az esővizet?

Forrás- A nyitókép csak illuszráció, forrás: Joe képe a Pixabay -en.

TOP 5