Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: Íme, alábbiakban egy remek példa, hogy lehet valaki vagyonos, és hogy teremthet a környezetében munkahelyeket, ha van egy jó ötlete. Az ilyen emberek nagyon hasznosak a társadalom számára. Nem kellene felkarolni őket? Akit jobban érdekel, ki és hogyan ötletel, olvassa el az Oktatási Segédlet Fenntartható Fejlődés c. fejezetén belül a Az Ötlet a fenntartható fejlődésben c. részt: http://goo.gl/t8AJn)

Debrecen –  Füstölt kolbász gombából? Talán furcsának hangzik, de igaz. Némethné Balázsi Éva könyvelőként laskagomba termesztő vállalkozóknak könyvelt, akik a gomba tönk részét nem tudták értékesíteni, a feltaláló azonban jó háziasszony révén, addig kísérletezett, míg kidolgozott egy élelmiszer–technológiai eljárást, melyet aztán exportképes termékké alakított át.

 

– Fűszerek, gomba és egy kis szalonna segítségével pontosan ugyan olyan ízű élelmiszert tudok előállítani, mint a száraz füstölt kolbász. Eleinte fasírtot és töltött káposztát készítettem, majd jött a kolbász, hurka és a májkrém ízesítésű gombakrém – mondta.

A termék óriási sikert aratott, Brüsszelben 1995-ben 20 európai ország mutatta be innovatív termékét, mely találkozón az összes ország jelezte a import szándékát.

– Jelenleg gombakolbászból 20 tonnát szállíthatnék Oroszországba, 5 tonnát Németországba, 3 tonnát Svédországba, illetve ipari szalonna mentes termékkel nyitnék Izrael és Szaúd-Arábia felé – fűzte hozzá. Némethné Balázsi Éva mer nagyot álmodni, s 450 milliós beruházást tervez, mellyel 70 munkahelyet teremtene. Reméli európai uniós pályázat segítségével lesz lehetősége megvalósítani. HBN

(Forrás: HAON

TOP 5