Skip to main content

Az ősi gyógynövény termesztők és sámánok Mezoamerikában már ismerték a vanília csodálatos tulajdonságait. A modern ember csak izesítésre vagy élelmiszer ízfokozóként használja. Egyes növényeket újra fel kell fedeznünk amelyeket a spanyol hódítás előtt Észak- és Közép-Amerika legfejlettebb régiójában használtak. A prekolumbiánus időkben itt alakultak ki az első fejlett városok, civilizációval és kultúrával. beteggyógyítással. Egy növény, amely nagyon különleges babjáról volt ismert, erőteljes tulajdonságokkal bir és nagyon egészséges. Ma a bab kivonata a bolti polcokon és sok konyhaszekrényben megtalálható: ez pedig a vanília kivonat.

A vanília eredete

A vanília növény Mexikóban, a Karib-térségben és Dél-Amerikában nő. Az őslakosok megértették a térség különleges adottságait. Amikor az európaiak megérkeztek, hamar felfedezték a csodálatos növényt és használták gyógyászati célra, ételek és italok készitésére.
A három vanília tipus közül a vanília planifolia rendelkezik a legtöbb egészségügyi előnnyel és a legértékesebb is.
Bár manapság elterjedten sütemény izesítő, a vaníliát évszázadokon át sebgyógyitásra használták. Fel lehet használni enyhe szorongás enyhítésére, valamint számos anekdóta él arról, hogy a bab erős férfi afrodiziákum és segíti a fogyást is.

Természetesen, ha a vaníliával süteményekben találkozunk csak, akkor a fogyás problematikussá válik.:)

Egészségügyi előnyök

A livestrong.com cimü weboldalon olvashatjuk: “A vanilia nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, állítja egy mysore-i Füszer és Aroma Technológiai Tanszék és Központi Élelmiszer-Technológiai Kutató Intézet Mysore-ban, Indiában. A tanulmány megjelent az “Agrár-és Élelmiszer-kémia” 2007-es számában. Az antioxidánsok nagyon értékesek a szabadgyökök lekötésében a szervezetben.  A felesleges szabadgyökök betegségeket, többek között rákot okozhatnak.
“A vanília anti-karcinogén összetevője elsősorban az összetett vanillin vegyületből származik, ami egy erős antioxidáns polifenol. ”A vanília illóanyagáról pedig már bebizonyosodott, hogy csökkenti a szabad gyökök mennyiségét, ezáltal moderálva a szervezetben előforduló gyulladási és egyéb rákos folyamatokat.”

A “Nutrition and You” magazinban megjelent cikk szerint a vanília kivonat egy sor vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a B- vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot és cinket.

A vanília kivonat egyéb más jelentős egészségügyi előnyöket rejt. Enyhe nyugtató, antidepresszáns, és segít legyőzni a gyulladásokat.

Sokan esküsznek, hogy az egész vanília bab kínálja a legelőnyösebb egészségügyi tulajdonságokat. Bár drága, interneten is be lehet szerezni jó minőségű vanilia babokat. A “Nutrition and You” szerint óvatosan kell eljárni vanília kivonat vásárlása esetén mert az aromák hamisítása igen gyakori. Egy jól feldolgozott, jó minőségű alkoholban érlelt vanília kivonat három-négy évig sem veszit erejéből. “

A vanília kivonatot aromaterapiára is felhasználják nyugtató hatása miatt. Sikeresen alkalmazható enyhe alvászavarok esetében is.

A vanília hatása tehát messze túlmutat azon, hogy a fagylaltok és édességek adalékanyagaként szerepeljen, és a folyamatos jó egészségre való törekvés egyik elengedhetetlen elemévé kellene hogy váljon.

Házi vanília-kivonat recept

A tiszta vanília kivonatot elég nehéz megtalálni Magyarországon, és meglehetősen drága is. Ez a recept a nagymamámtól származik. Költségkímélő és nagyon finom.

Hozzávalók:

4-5 teljes vaníliarúd
70 cl fehér rum

Elkészítés:

Egy éles késsel szeleteljük hosszirányban ketté a babokat. Óvatosan helyezzünk 8-10 darabot belőlük egy üveg rumba. Zárjük le fedővel és erősen rázzuk össze. Tároljuk 6 hónapig hűvös, sötét helyen. Rázza fel az üveget minden hónapban. 

Egy hónap után látni fogja, hogyan fog változni az alkohol színe, ahogy az oldószer kivonja az olajokat a babokból. Egyszerre 5 üveg rum és 20 vanília rúd vásárlása esetén egy kis idő múlva több évre való, tiszta, természetes vanília kivonatunk lesz.

Szerző:

Forrás: http://naturahirek.hu/aztek-titkok-a-vanilia-hihetetlen-hatoereje/

Kép forrása: http://www.usmessageboard.com/immigration-illegal-immigration/149189-diversity-supremacists-disrupt-conference-2.html

TOP 5