Skip to main content

Egyre nagyobb az igény az őstermelői árukra a cívis városban, ami nem csoda, hisz a jó minőségű árut a szupermarketekben nem mindig, vagy csak drágábban érheti el a vásárló.  

A Szatyor Debrecen piaca egy héten több helyszínen is elérhető, ami egy igen jó megoldás, hisz a város területe rengeteget bővült az elmúlt évtizedekben, megnőtt a forgalom is, így sok vevőnek imponál, ha a lakóhelyéhez közelebb is van lehetőség hetente egyszer a vásárlásra, minderről pedig bármikor információt kaphat a Szatyor Facebook oldalán.

hirdetés

A piac fejlődéséről, múltjáról, a kapható áruk sokféleségéről kérdeztük a piac szervezőjét, (aki a világjárványt követően a termelők kérésére lépett elő vásárlóból önkéntes "marketing felelőssé") Fábiánné Piránszki Juditot.

- Mikor indult a piac, és hogyan fejlődött az elmúlt 2-3 évben egyre erőteljesebben?

A piac 2012-ben, 12 évvel ezelőtt indult. Akkor érlelődött meg a gondolat, hogy jó lenne egy különleges, vásárló és termelő közvetlen kapcsolatát feltételező piacot létrehozni. Olyat, mely folyamatban nincs kereskedő, azaz a minőségi termék az őstermelőtől egyből a vevőhöz kerül. A világjárvány alatt meg kellett tanulni alkalmazkodni, túlélni, azaz új piaci helyszíneken megjelenni, megismertetni termékeinket az érdeklődőkkel. A rohanó világban is érvényes, hogy a piac a találkozások színtere. A családias hangulat, a személyes kapcsolatok, a minőség számon kérhetősége, illetve a tudatos vásárlás egyre inkább felértékelődött az elmúlt években. Igyekszünk minden igénynek megfelelni, a visszajelzéseket örömmel vesszük.    

- Hány helyszínen és mikor lehet a piacokat elérni?

Debrecenben heti gyakorisággal, 3 alkalommal. A délutáni órákban, hiszen aki dolgozik az is szeretne finom és egészséges termékeket beszerezni. Keddenként a Vénkerti Piactéren 17-18.30 között a Gyergyó utca 1. sz.alatt. Szerdánként a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban 17-18 óra között a Faraktár utca 67. sz. alatt, míg péntekenként a Huszár Gál Gimnáziumban (építkezés miatt várhatóan október 1-ig) az intézmény udvarán, azt követően az aulában 17-18.30 között a Diószegi út 21. sz. alatt.

- Kik az állandó árusok, és kik a szezonálisak, illetve milyen termékeket értékesítenek?

Állandó kínálatban:

- Bojti Tibor hús és húskészítmények, hentes áru, tej, tojás - (kedd, szerda, péntek)

-  Kemence Zug kemencés kenyér, pékáru és házi sütemények (kedd, szerda, péntek)

- Rózsa Sándorék családi gazdasága zöldségek, gyümölcsök, feldolgozott készítmények, szörpök, lekvárok, szószok, befőttek, mártások, alapok, tojás, dió (szerda, péntek)

- Andrejkovics Anita kézműves sajtok (kedd, szerda)

- Gulyás Gomolya kézműves sajtok, joghurtok, vaj, túró, körözött (péntekenként)

- Balogh Bence házi sütemények (szerda, péntek)

- Bihari György mézek, méhészeti termékek (kedd, szerda, péntek)

- Lévai Imréné Harangi Edit tisztított baromfi (szerda, péntek)

- Böszörményi Száraztészta házi száraztészta (szerda, péntek )

- Feith Judit mikozöld vitaminok (szerda, péntek)

Szezonális:

- BlackBunny kézműves csokoládé manufaktúra Háló Zsuzsi (elsősorban a pénteki piacokon 2 heti gyakorisággal)

- a Szűretlen Almaecet kínálata ( minden hónap utolsó szerdáján)

- Penészleki Batáta édesburgonya és édesburgonya palánta (elsősorban a szerdai piacon)

- Nagy Ildikó palánta, füge, paradicsom, szőlő, kolbásztök, egyéb zöldség, gyümölcs (keddenként)

- Deák István zöldségek, befőttek ( ritkán szerdánként)

Forrás: Statyor Debrecen - Nyitókép: Andrejkovics Anita 

TOP 5