Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_1203_120321a1_soleparlo_Thames_Water_logo.jpgTöbb mint egymillió ember vízellátását biztosítja nyártól a Temze mellett, London keleti részén felépített sólepárló üzem, amely az első ilyen jellegű nagyszabású szárazföldi beruházás Nagy-Britanniában.

A létesítmény 270 millió angol fontba (98 milliárd forint) került. A London keleti részén fekvő Becktonban felépített üzemben működő két óriási szivattyú napi 180 millió liter tengervizet emel ki a Temzéből apály idején. Ezt speciális membránokon keresztül szűrve 150 millió liter ivóvízzé alakítják. Az ivóvíz olyan tiszta lesz, hogy a benne lévő ásványi anyagokat vissza kell pótolni. Az eljárás nagyon drága és energiaigényes – közölte Martin Baggs, a London vízellátásáért felelős Thames Water igazgatója.

A beruházás éppen akkor készült el, amikor jelentős körű vízkorlátozást rendeltek el Délkelet-Angliában a szárazság miatt. Hét víztársaság jelentett be 20 millió embert érintő vízkorlátozást, amelynek értelmében tilos lesz például a fürdőmedencéket feltölteni, a gépkocsikat ivóvízzel mosni – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Forrás: MTI / index

Kapcsolódó anyagok:
Tengervízből akarnak ivóvizet nyerni Ausztráliában
A tervezett sólepárló üzemek költségei hatalmasak, és a környezetvédők szerint csak rontanának a helyzeten a vízgyárak.
Az otthoni csapvíz a legjobb
A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet, a többség elégedett.