Skip to main content

Amikor a teákról olvasunk, általában azt olvassuk, hogy az tele vannak antioxidánsokkal, és még a rák elleni küzdelemben is segítenek. ”Csupán egy csésze tea elfogyasztása naponta csökkenti a bla,bla, bla esélyét 50%-kal …” Bár a sok előnyös tulajdonságot nem vitatjuk, azt viszont tényként közölhetjük, hogy bizonyos tea márkák többet ártanak, mint használnak. Az igazsághoz hozzá tartozik a teafogyasztás pro-és kontra mérlege  is.

Amikor a teák tele vannak rákkeltő növényvédő szerekkel, vajon kiegyensúlyozódik-e a bevitt szennyeződés negatív hatása azzal, hogy az adott tea mondjuk: rákellenes hatású? Vajon a toxikus tulajdonságok kioltják a jótékony tulajdonságokat?

Lelkes teafogyasztó voltam eddig és mondanom sem kell, nagyon megdöbbentett és mélységes csalódással töltött el az, amikor megtudtam, hogy épp a kedvenc márkájú teáimnak a legmagasabb a növényvédőszer tartalmuk.

A sok ilyen márkájú teát úgy tartjuk számon, hogy azok előnyösek az egészségre, de a teák gyártói nem tesznek semmit annak érdekében, hogy ellenőrizzék a bennük lévő méreganyagok mennyiségét. Itt van egy másik egyértelmű példa arra, amikor a profit kerül az emberek egészsége elé.

Vessünk egy pillantás arra a néhány teamárkára, amely a legnagyobb mennyiségű növényvédőszert tartalmazza.

A “Celestial Seasonings” az egyik legrosszabb a teák közül, ami különösen elszomorít, mert mindig is szerettem ezt a teamárkát. Egy Eurofins nevű cég (világszerte működő analitikus, tesztelő cég) szerint a Celestial Seasonings növényvédőszer tartalma meghaladja az amerikai szövetségi határokat. Miért lenne a Magyarországon kapható márka más? Figyelembe véve az összes toxint/ mérget a teákban, nagyon aggasztó a gondolat, hogy az emberek nap mint nap saját magukat mérgezik velük.

Lehetséges, hogy amikor- példának okáért- 1969-ben a Celestial Seasonings nevű tea megjelent a piacon, akkor teljesen természetes és méregmentes volt, hiszen a világon nem használtak annyiféle permetezőszert. Valószínűleg ez lehetett az alapja annak a meggyőződésnek, hogy a természetes teák segíthetnek egészségesebb életet élni. A mai időkben viszont nagyon oda kell figyelnünk és óvatosnak kell lennünk a termékek kiválasztásában.

Más említésre méltó, mérgező növényvédő szereket tartalmazó teák a következők: Tetley, Bigelow, Mighty Leaf, Teavanna, Tazo, Yogi, Davids tea és még sok más. Ezek közül jónéhány Magyarországon is forgalomban van. Nem csak, hogy ezek a teák rengeteg mérgező növényvédő szert tartalmaznak, sokban közülük mesterséges aromák is vannak. Továbbá, egy nagyon egyszerű módja annak, hogy elrejtsük a nemkívánatos hangzású összetevők listáját az, hogy gyűjtőnévvel illetve beletesszük őket a “természetes aroma” kategóriába, ahová minden “természetes eredetű” alkotóelem tartozik. Tehát: az olyan adalékokat, mint például: a hódzsír (egy olyan kémiai anyag, amelyet a hód végbélnyílásának közelébeni mirigyekből extraktálnak,) kármin (szárított és őrölt Cochina bogarak adnak piros színt az élelmiszereknek) és számos többi adalék, amelyek eredete megkérdőjelezhető. Csak azért, mert valamire az van ráírva hogy természetes, nem jelenti azt, hogy fogyasztása jót tesz szervezetünkkel.

Ügyelj arra, hogy alaposan olvasd el az összetevők listáját vásárlás előtt! Itt egy táblázat, amely tartalmazza a néhány népszerű teamárkákat és egyben jelzi, hogy tartalmaznak-e növényvédő szereket és adalékanyagokat. Fel a fejjel, lehet azért még teát inni, csak meg kell keresnünk az organikus teafajtákat a herbáriákban!

A legegészségesebbek mindig is a szárított gyógynövényteák maradnak, amennyiben a begyűjtött gyógynövény szennyezetlen gyűjtőterületről származik. Valamint ha a minőségi, organikus teákat választjuk, támogatjuk a “fair trade” szabályainak megfelelő fenntartható gazdálkodási módszereket és farmokat is.  Annak ellenére, hogy ezek egy kicsit drágábbak mint a hagyományos filteres teák, fogyasztásuk akkor is ajánlott!

Minél több ember váltja le a hagyományos márkákat, annál nagyobb ütést mérünk a hagyományos teamárkák gyártóira, akik végre megérezhetnék a változó vásárlói gyakorlatot és elveket, a változó idők szeleit!

Szerző: Anna Kovács

Mindig is nagy érdeklődéssel fordultam a természetes egészség és gyógyítás felé. Magyar édesanyám vezetett be a gyógynövények, homeopátia és az organikus kertészkedés világába, míg amerikai édesapám megtanított arra, hogyan küzdjek azért, hogy az amerikai függetlenségi nyilatkozatban foglaltak teljesüljenek: a szabadság, függetlenség és a boldogság megteremtését tartva fontosnak mindenhol és mindenkor.

Szerző weboldala

Forrás: http://naturahirek.hu/mi-van-egy-bogre-teaban-mergezo-igazsag/

TOP 5