Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120329i1_serteshus_elm.jpg(Szerkesztő megjegyzése: Megfontolandó, hogy 2-3 városi család Malac Klubot alakítva, vegyen és felneveltessen egy kisdisznót vmely vidéki portán. Olcsóbb megoldásnak mutatkozik, és garantált a vegyszermentes jó minőség.)

A tojásmizéria után jöhet a sertéshús drágulása is − az Európai Unió ugyanis nemcsak a csirkék tartásának normáit szigorította, hanem a sertésekét is, jóllehet csak 2013-tól lép hatályba, hogy az anyakocák ketrecét meg kell nagyobbítani.

A szlovák és a cseh lapok szerint ugyan a sertéshús ára nem száguld úgy, mint a tojásé, de azért érezhető lesz az erősödés. Mivel az uniós tagállamok többségében máig nem felelnek meg a szigorúbb kritériumoknak a sertésfarmok, ezért a szlovák Pravda napilap szerint néhány hónapon belül akár a negyedével is drágulhat ez a húsféleség. A cseh Mladá Fronta Dnes szerint kilónként 20 koronás (nagyjából 225 forint) drágulás jöhet.

120329i2_serteshus_elm.jpgSzlovákiában éves szinten fejenként 30 kilogramm sertéshúst fogyasztanak el, amelynek kilónkénti ára 4 euró körül mozog. Ha beigazolódik a prognózis, akkor a drágulás éves szinten fejenként legalább 30 eurót jelent. Bár Szlovákiában a farmok döntő többsége már megfelel az új normáknak, a problémát az okozza, hogy hazai forrásból mindössze a sertéshúsigény 37 százaléka elégíthető ki, a többi importból származik.

"A hús árát Nyugat-Európában alakítják, a dán, a német, a holland, a francia és a spanyol húskivitel szabja meg az árakat" − közölte Lelkes Péter, az Ipolyszakállason működő termelőszövetkezet elnöke. Így most a sertéshús kilónkénti felvásárlási ára már 1,40 euró környékén mozog, ami 30 centtel magasabb a tavalyinál.

Forrás: napi.hu