Skip to main content

 

Néha úgy érzem, a tudatos lét, a tudatos fogyasztás rengeteg kihívás elé állít engem, mint háziasszonyt. Még szerencse, hogy biozöldség termesztők vagyunk, mert egyébként igen nehéz lenne minden elvárásunknak eleget tENNI.

Ha jobban belegondolok, tulajdonképpen ezért is lettünk biogazdák, mert egy idő után már nem tudtunk válogatás nélkül, jó szívvel, jó szájízzel megenni semmit. De mik is ezek az elvárások pontosan az ételeink alapanyagát illetően?

hirdetés

Lássuk az 5 aranyszabályt!

Ha lehet....

1. Legyen ellenőrzött bio, vagy ismert helyről származó "vegyszermentesen" termelt. 

A miérteket most itt nem sorolnám fel, mert két napig itt ülnék!!! Röviden annyi, hogy semmi nem indokolja, hogy olyan vegyi anyagok és véges fosszilis erőforrások alkalmazásával termesszünk élelmet, amely az embert  és a természetes környezetét egyértelműen károsítja. Egyszer ígérem, végigülöm és megírom a részletes okokat!

2. Legyen hazai termék, ha lehet inkább egy helyi, környékbeli termelőtől származzon.

50 km-es diétáról hallott már valaki? :) Na az már nekünk is nagy falat. Minél messzebbről jön egy termény, annál több élelmiszer km van a rovásán (szállítás, CO2 kibocsájtás stb.) és annál kevesebb infónk van magáról a termesztés valódi módjáról (lehetőségünk sincs kérdezni a termelőtől)... nem is beszélve arról, hogy szeretnénk, ha az ételért kifizetett pénz jó helyre kerülne, helyi gazdaságot gyarapítana, ez ugyanis a szavazás/véleményformálás egy igen erős módja! Ja, és persze még az sem árt, ha frissen szedett, szüretelt élő ételt fogyasztunk el és nem valami tartósított, elgázosított, hűtőházas, világlátott zöldségporhüvelyt.

3. A legjobb, ha saját termesztésű vagy ismert termelőtől származó a termény. 

Most hogy már volt alkalmunk belelátni a mezőgazdaságba, nincs kétségünk afelől, hogy az a megbízható, aminek termesztési menetét és megtermelőjét alaposan ismerjük!!! Nem elég a felszínes kérdezgetés, mert sokszor maguk a termelők sincsenek tisztában néhány növényvédőszer pontos hatásával, dózisával, várakozási idejével... vagy nem érdekli őket...

Ebben is szerencsénk van, mert sok öko szemléletű, tanyasi barátunktól tudunk minőségi, tiszta alapanyagokhoz jutni, és a helyi termelői piacokat is előszeretettel és kritikus!!! szemmel látogatjuk.

A cikk itt folytatódik

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5