Skip to main content

Drasztikusan megdrágult a tojás Franciaországban is az Európai Unió január 1-jén életbe lépett "tyúkjóléti direktívája" miatt. A francia élelmiszeripar vezetői attól tartanak, hogy megugorhat a tésztafélék és a kekszek ára, és cégek mehetnek csődbe.

Nem kevesebb, mint 18 százalékkal csökkent március közepére a franciaországi tojástermelés, mert a termelők mintegy öt százaléka nem tudott megfelelni az új uniós előírásoknak, és a tojótyúkok számára a korábbinál kényelmesebb környezetet biztosítani.

A francia tojástermelők szövetsége szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a tyúkok nagyon érzékenyek a változással járó stresszre, így azoknál a termelőknél, akik elkészültek az új ketrecekkel, a szárnyasok egy része azért nem tojik, mert még nem szokta meg az új környezetét. Mindez azt eredményezte, hogy a kekszet, tésztát, majonézt, illetve süteményt előállító cégek immár 66, sőt olykor 100 százalékkal magasabb árat fizetnek a tojásért, mint egy évvel korábban.

Ha a helyzet nem változik, négy-hat hónapon belül számos vállalat csődöt jelenthet, figyelmeztetnek a szakértők. A kekszgyártóknál például a gond az, hogy az általuk előállított termékek 90 százalékát a hipermarketekben értékesítik, és mivel az egy évre szóló beszállítói szerződéseiket még a tojásválság előtt megkötötték, a mostani drágulást már nem tudják az áraikban érvényesíteni.

A tojásárak alakulását természetesen a lakosság közvetlenül is megérzi, márciusban átlagosan 55 százalékkal kellett többet fizetni értük a boltokban, mint egy évvel korábban. Egyes szakértők azt mondják, amint a termelők kicserélték a ketreceket, az árak csökkennek majd, mások azonban úgy vélik, hogy a mostani magas szinten stabilizálódnak.

A lapok egy része most egy újfajta trendről ír: állítólag egyre több, amúgy városban élő francia érdeklődik az olcsó tojás-előállítási lehetőség, a tyúktartás iránt.


Forrás: inforadio.hu / S. Ráduly János, Franciaország

TOP 5