Skip to main content

Folyamatosan és ütemesen drágul a magyar termőföld. Még mindig megéri beszállni.

Az egyre bővülő piacon mintegy 8%-kal nőtt tavaly az eladott termőföldek átlagos hektárára. Minimális, 3% alatti csökkenés csak Baranya, Csongrád, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében következett be, ugyanakkor hat megyében is meghaladta a 10%-ot az éves áremelkedés. Érdekes megállapítás, hogy a forgalomban leginkább bővülő kert-gyümölcsös és szőlőterületek esetében látszik csak árcsökkenés, amelynek a mértéke mindössze 2% körüli - állapította meg az OTP friss elemzése.

A bank szakértői szerint művelési áganként természetesen nagy árkülönbségek adódnak. A termőföld-forgalom legnagyobb részét adó szántóföldeknél például 811 ezer Ft/ha volt tavaly a legdrágább átlagos megyei fajlagos ár (Hajdú-Bihar), míg erdőterületnél 578 ezer Ft/ha (Pest), gyep-rét-legelő kategóriában 365 ezer Ft/ha (Vas), kert-gyümölcsös esetén 2,17 millió Ft/ha (Veszprém), szőlőnél pedig 2,74 millió Ft/ha (Veszprém) volt a legmagasabb átlag.

A termőföld-ingatlan válságállóságát jól mutatja, hogy bár a végtörlesztési periódus során nőtt a tulajdonosok eladási szándéka, az árakban – nagyrészt a kereslet kínálathoz mért kisebb arányú növekedése miatt – ez nem mutatkozott meg. 2011 negyedik negyedévében stagnálásba váltott ugyan a tavalyi év során addig egyenletes árnövekedési trend, ám 2010 utolsó negyedévéhez képest így is bő 5%-kal magasabb árszintet lehetett mérni, s az emelkedő tendencia, az előzetes adatok alapján 2012 első negyedévében folytatódik.

Kiváló befektetési lehetőség

Az OTP szakértői szerint, a piacon várható folyamatok alapján – mind globális, mind hazai szinten – a termőföld jó befektetési lehetőség marad a következő években is, így idénre további forgalmi bővülésre és konszolidált áremelkedésre lehet számítani.

A termőföld-piac 2011-ben továbbra is töretlenül bővült. A tavaly is erőteljes kereslet hatására a föld-tranzakciók száma közel 4%-kal nőtt 2010-hez képest; csak az 1/1 tulajdoni hányadot érintő adásvételeknél 7,3% volt a növekmény. Csökkenést mindössze négy megyében (Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Zala) látunk, ugyanakkor 15%-ot meghaladó a forgalomnövekedés Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékben. Művelési áganként vizsgálva, leginkább, 10%-ot meghaladóan a kert-gyümölcsös, a szőlő- és az erdőterületek adásvétele nőtt tavaly.

A szántóforgalom 1% alatt bővült, míg a gyep-rét-legelő kategória 1% alatt esett vissza. A forgalmat a tranzakciók által érintett földterület nagyságát vizsgálva stagnálás látszik, miközben a művelési ágak részaránya között némi átrendeződés figyelhető meg.


Forrás: hvg.hu
Fotó: Marton Szilvia

TOP 5